play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba

  • cover play_arrow

    Calator Prin Ardeal - Manastirea Schitul Straja - judetul Hunedoara

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Schimbarea la Fata - judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Sfintei Cruci Oradea - judetul Bihor

  • cover play_arrow

    Calator prin ardeal - Manastirea Ramet - jud. Alba

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Borsec - jud. Harghita

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Hunedoara

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 7 - Moldova 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 6 - Tara Romaneasca 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 5 - Mongolii

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 4 - Statele medievale romanesti in general

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 3 - Formarea si crestinarea romanilor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 2 - Continuitatea si Popoarele migratoare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 1 - Dacii si Romanii

General

De ce ar trebui să mănânci mai multe ouă și cel mai sănătos mod de a le găti

today05/01/2025

Background
share close

În Marea Britanie ouăle sunt unul dintre cele mai populare alimente. Consumul acestui aliment a făcut însă obiectul mai multor contraindicații în ultimii ani. Nutriționistul Rhian Stephenson susține că informațiile cu privire la aspectele negative nu sunt valide.

„Principalele mituri ale ouălor pe care le aud au apărut din cultura alimentară a anilor 90, când dietele sărace în grăsimi erau la modă și se credea că alimentele bogate în colesterol ar putea contribui la bolile cardiovasculare”, spune nutriționistul Rhian Stephenson, subliniind că „astăzi știm că nu este deloc așa.”

Mai puțin de 80 de calorii

Cu toate acestea, există modalități mai sănătoase de a le consuma decât altele, potrivit experților. Un ou mare are în jur de 78 de calorii, 5,4 g grăsimi, 7,5 g proteine, sare neglijabilă (0,2 g) și nu conține carbohidrați. Ouăle sunt pline de beneficii pentru sănătate, fiind bogate în proteine, o sursă completă de aminoacizi esențiali, bogate în vitamine B, vitamina D și A și colină și o sursă de grăsimi sănătoase, sățioasă, dar săracă în calorii.

Cu 7,5 g de proteine ​​și mai puțin de 80 de calorii, puține alte alimente sunt pline cu atât de multe proteine ​​pe gram. Ouăle, de asemenea, „conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, de care organismul are nevoie, dar nu le poate produce singur, ceea ce le face o sursă de proteine ​​de înaltă calitate”, a explicat nutriționistul Caroline Farrell.

Surse de proteine

Sunt surse complete de proteine, reduc foamea și aduc beneficii pentru reparația musculară.

„Ouăle sunt ieftine, ușor de gătit și extrem de versatile”, spune Stephenson. De altfel, gălbenușurile de ou „sunt un aliment deosebit de bogat în nutrienți”, spune Stephenson. „Pe lângă proteine, au și vitamina D și fier, ambele pot fi greu de obținut prin alimente. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în calciu, zinc și potasiu și o cantitate bună de B12, care este deosebit de importantă pentru persoanele care nu consumă pește sau carne”, a mai spus el.

Este mai sanatos să arunci gălbenușul?

Unii preferă să gătească cu albușuri de ou, unde se depozitează proteinele. Albușurile au, de asemenea, mai puține calorii decât un ou întreg. Albușul unui ou mare are aproximativ 20 de calorii, cu 4 g de proteine. Un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 55 de calorii, 2,7 g de proteine ​​și 4,5 g de grăsimi.

Motivul pentru care oamenii evită gălbenușul este din cauza fricii de grăsimi și colesterol din dietă, despre care acum știm că este nefondat, spune Stephenson.

Este recomandat însă ca unele persoane cu risc de boli de inimă să folosească mai puține gălbenușuri.

Ouăle poșate, una dintre cele mai sănătoase moduri de a le mânca

Poșate și fierte, sunt modurile de preparare cu cele mai puține calorii și, în mod surprinzător, gătirea lor în unt are mai puține grăsimi și calorii decât prăjirea în ulei de măsline.

În timp ce ouăle poșate nu adaugă calorii sau grăsimi în plus, fierberea ar putea fi o alegere mai sigură pentru păstrarea vitaminelor și mineralelor.

Written by: Ogâgău Gabriel


0%