Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor
Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba
Calator Prin Ardeal - Manastirea Schitul Straja - judetul Hunedoara
Calator prin Ardeal - Manastirea Schimbarea la Fata - judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Manastirea Sfintei Cruci Oradea - judetul Bihor
Calator prin ardeal - Manastirea Ramet - jud. Alba
Calator prin Ardeal - Borsec - jud. Harghita
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Hunedoara
Calator prin Ardeal - COLUMNA 7 - Moldova 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 6 - Tara Romaneasca 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 5 - Mongolii
Calator prin Ardeal - COLUMNA 4 - Statele medievale romanesti in general
Calator prin Ardeal - COLUMNA 3 - Formarea si crestinarea romanilor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 2 - Continuitatea si Popoarele migratoare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 1 - Dacii si Romanii
today05/01/2025
„Principalele mituri ale ouălor pe care le aud au apărut din cultura alimentară a anilor 90, când dietele sărace în grăsimi erau la modă și se credea că alimentele bogate în colesterol ar putea contribui la bolile cardiovasculare”, spune nutriționistul Rhian Stephenson, subliniind că „astăzi știm că nu este deloc așa.”
Cu toate acestea, există modalități mai sănătoase de a le consuma decât altele, potrivit experților. Un ou mare are în jur de 78 de calorii, 5,4 g grăsimi, 7,5 g proteine, sare neglijabilă (0,2 g) și nu conține carbohidrați. Ouăle sunt pline de beneficii pentru sănătate, fiind bogate în proteine, o sursă completă de aminoacizi esențiali, bogate în vitamine B, vitamina D și A și colină și o sursă de grăsimi sănătoase, sățioasă, dar săracă în calorii.
Cu 7,5 g de proteine și mai puțin de 80 de calorii, puține alte alimente sunt pline cu atât de multe proteine pe gram. Ouăle, de asemenea, „conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, de care organismul are nevoie, dar nu le poate produce singur, ceea ce le face o sursă de proteine de înaltă calitate”, a explicat nutriționistul Caroline Farrell.
Sunt surse complete de proteine, reduc foamea și aduc beneficii pentru reparația musculară.
„Ouăle sunt ieftine, ușor de gătit și extrem de versatile”, spune Stephenson. De altfel, gălbenușurile de ou „sunt un aliment deosebit de bogat în nutrienți”, spune Stephenson. „Pe lângă proteine, au și vitamina D și fier, ambele pot fi greu de obținut prin alimente. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în calciu, zinc și potasiu și o cantitate bună de B12, care este deosebit de importantă pentru persoanele care nu consumă pește sau carne”, a mai spus el.
Unii preferă să gătească cu albușuri de ou, unde se depozitează proteinele. Albușurile au, de asemenea, mai puține calorii decât un ou întreg. Albușul unui ou mare are aproximativ 20 de calorii, cu 4 g de proteine. Un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 55 de calorii, 2,7 g de proteine și 4,5 g de grăsimi.
„Motivul pentru care oamenii evită gălbenușul este din cauza fricii de grăsimi și colesterol din dietă, despre care acum știm că este nefondat”, spune Stephenson.
Este recomandat însă ca unele persoane cu risc de boli de inimă să folosească mai puține gălbenușuri.
Poșate și fierte, sunt modurile de preparare cu cele mai puține calorii și, în mod surprinzător, gătirea lor în unt are mai puține grăsimi și calorii decât prăjirea în ulei de măsline.
În timp ce ouăle poșate nu adaugă calorii sau grăsimi în plus, fierberea ar putea fi o alegere mai sigură pentru păstrarea vitaminelor și mineralelor.
Written by: Ogâgău Gabriel
Emisiune informativă pe teme de actualitate.
closeCopyright radio SOMES 2024