play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

General

Două evenimente speciale marchează la Casa Tranzit din Cluj-Napoca Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

today01/26/2024

Background
share close

Victimele atrocităților naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sunt comemorare anual pe 27 ianuarie, marcând eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau în 1945.

Data de 27 ianuarie a fost desemnată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005, ca zi dedicată memoriei și comemorării victimelor Holocaustului.

Alături de restul comunităților globale ce reflectă asupra ororilor trecutului și onorează memoria celor care au suferit și au pierit în această perioadă tulbure, Casa Tranzit comemorează victimele Holocaustului, organizând două evenimente speciale: o proiecție de film și un spectacol de teatru.

Gesturi de Rezistență – film documentar

Sâmbătă de la ora 19,00 publicul este invitat să urmărească “Gesturi de Rezistență”. Este un film documentar despre rezistența evreiască antifascistă din timpul războiului. Filmul aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Filmul va fi proiectat la Casa Tranzit și accesibil online pe pagina de facebook https://www.facebook.com/tranzith/ în 27 ianuarie (începând cu ora 19:00) și 28 ianuarie.

Proiecția online a filmului va fi urmată de o discuție pe ZOOM cu autoarea filmului, Olga Ștefan și filosoful Mihály Szilágyi-Gál. Discuția va fi în engleză iar linkul de participare va fi disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului:
https://fb.me/e/16HuGY9MF

Î𝐥 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐩𝐞 𝐀𝐫𝐩𝐚𝐝 𝐖𝐞𝐢𝐬𝐳? – spectacol de teatru

Duminică, pe scena de la Casa Tranzit, de la ora 19,00 se va juca spectacolul “Îl cunoașteți pe Arpad Weisz?”

Este un spectacolul inspirat de textul „De la campionat la Auschwitz” de Matteo Marani, al cărei protagonist este fotbalistul și antrenorul Arpad Weisz, una dintre victimele legilor rasiale din Italia. Povestea lui Arpad Weisz este tulburătoare și impresionantă. În ea conviețuiesc entuziasmul pentru un antrenor care a revoluționat jocul de fotbal și neplăcerea stârnită de comportamentul italienilor și al europenilor în fața antisemitismului insidios care contamina treptat continentul.

Elena Vesa

 

 

Written by: Somes Radio


0%