play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba

  • cover play_arrow

    Calator Prin Ardeal - Manastirea Schitul Straja - judetul Hunedoara

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Schimbarea la Fata - judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Sfintei Cruci Oradea - judetul Bihor

  • cover play_arrow

    Calator prin ardeal - Manastirea Ramet - jud. Alba

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Borsec - jud. Harghita

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Hunedoara

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 7 - Moldova 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 6 - Tara Romaneasca 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 5 - Mongolii

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 4 - Statele medievale romanesti in general

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 3 - Formarea si crestinarea romanilor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 2 - Continuitatea si Popoarele migratoare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 1 - Dacii si Romanii

General

DSVSA Bistrița-Năsăud: Reguli esențiale pentru sacrificarea porcilor și asigurarea siguranței alimentare

today12/12/2024

Background
share close

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (D.S.V.S.A. BN) reamintește cetăţenilor, care sacrifică porci în gospodărie pentru consum familial, să solicite înainte de sacrificarea acestora, vizita medicului veterinar pentru a:

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu-şi pune sănătatea în pericol;

– asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave pentru sănătatea consumatorilor precum şi pentru creştera riscului de difuzare a bolilor la animale sau de la animale la om.

Carnea şi produsele din carne provenite de la porcul sacrificat în gospodărie, sunt interzise a fi comercializate. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, odată cu solicitatea efectuării examinării pentru Trichinella spp., sau în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naţionale de Date (B.N.D.).

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubiţi de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat, înregistrat în BND şi aţi anunţat medicul veterinar îmediat ce constataţi că animalul s-a îmbolnăvit.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării Trichinella spp. este obligatorie. Probele (de dimensiunea unei nuci) se recoltează din pilierii diafragmatici, limbă, musculatura intercostală, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar buletinul de analiză al examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi, cu mențiunea că, în acest caz, numărul câmpurilor care trebuie examinate este dublu față de porcii domestici.

În judeţul Bistriţa-Năsăud efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate face la:

  • Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (C.S.V.S.A.O.) din Bistriţa- Piata Decebal, Beclean- str. Rusului, Năsăud- str. Vasile Naşcu nr. 15, Sângeorz-Băi- str. Someșului nr. 8.
  • Circumscripţiile Sanitare Veterinare din toate Unităţile Administriv Teritoriale din Judeţ.
  • Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bistriţa, str Tărpiului nr. 26, doar pentru digestie artificială.
  • Costul unui examen trichineloscopic:

          – 26 lei +TVA  (30,94 lei porc);

          – 52 lei + TVA (61,88 lei pentru vanat);

          – 103 lei + TVA – digestie artificială (122,57 lei).        

Medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A., precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale (C.S.V.S.A.O.) de la nivelul pieţelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2025- 24.12.2024 şi 27.12.2024 – 31.12.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate este pe site-ul DSVSA judeţene şi afişat la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Luni – vineri: 08:30 – 17:00;

Sâmbătă: 08:30 – 16:30;

Duminică: 08:30 – 14.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor iar la D.S.V.S.A. 0263224974 sau 0733014054.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.

Written by: Carmen Iancu

Similar posts


0%