play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

6,3 MILIOANE DE EURO PENTRU SALVAREA ALBINELOR – USAMV CLUJ-NAPOCA CONTRIBUIE LA PROIECT

todayoctombrie 18, 2023

Background
share close

Proiectul Better-B este finanțat de Uniunea Europeană și are drept obiectiv principal echilibrările fiziologice ale coloniilor de albine. La nivel european s-a format un consorțiu care gestionează acest proiect. Din România este cooptată Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Disciplina de Apicultură și Sericicultură.

Consorțiul este format din 18 parteneri din 14 țări. Coordonator este Prof. dr. Dirk de Graaf, de la Universitatea Gent (Belgia), care a fost distins în 2021 cu titlul  Doctor Honoris Causa al USAMV Cluj-Napoca.

PLANUL DE CERCETARE

Proiectul Better-B este finanțat cu 6,3 milioane euro din partea UE, a Regatului Unit și a Elveției. Cercetările sunt dedicate îmbunătățirii tehnologiei apicole și rezistenței la stresul abiotic și la schimbările climatice. Studiile vor să arate cum se comportă albinele în cazul pierderii habitatului și la expunerea la substanțe chimice periculoase.

Tema principală se referă la coloniile de albine, care sunt adesea slab adaptate pentru a face față stresului extern. Ele sunt afectate de schimbările climatice, pesticide, provocarea și atacul paraziților. Specialiștii subliniază faptul că reziliența apiculturii este susținută în primul rând de valorificarea puterii naturii. Ei militează pentru restabilirea armoniei și echilibrului, atât la nivelul albinei ca individ, cât și la nivel de colonie sau între colonie și mediul ei.

Consorțiul Better-B consideră calea către armonie și echilibru ca fiind reprezentată de coloniile darwiniene: colonii abandonate sau sălbatice, care au supraviețuit în mediul sălbatic sau au fost selectate pe criterii bazate pe potrivirea caracterelor de rezistență. Cu toate acestea, astfel de colonii lipsesc de obicei din efectivele de multiplicare și alte multe caracteristici favorabile, importante pentru apicultura modernă. Soluția noastră este să înțelegem procesele și mecanismele care sunt selectate în natură, pentru a putea adapta practicile moderne de apicultură tehnologiilor apicole avansate. Acesta este proiectul Better-B”, a explicat Prof. dr. Daniel S. Dezmirean, decan al Facultății de Zootehnie și Biotehnologii și responsabil implementare Proiect Better-B din partea USAMV Cluj-Napoca.

Proiectul Better-B va avea o durată de patru ani. Implementarea acestei noi abordări a managementului apicol va fi făcută împreună cu apicultorii români.

Elena Vesa

 

Written by: Somes Radio


0%