Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Rodna
Calator prin Ardeal Comuna Luna jud Cluj
Calator prin Ardeal Orasul Viseu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Targu Lapus judetul Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suatu judetul Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina
Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1
Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
today11/02/2025
O nouă cercetare demontează miturile legate de ouă și obezitate, arătând că un consum moderat susține sănătatea și evidențiind totodată cele mai bune metode de gătit pentru beneficii nutriționale maxime.
Într-un studiu recent, cercetătorii au efectuat o analiză pentru a elucida dacă consumul frecvent de ouă poate crește riscul de obezitate la oamenii sănătoși. Ei au constatat că majoritatea nutrienților derivați din ouă (lecitine, apolipoproteine și acizi grași nesaturați) nu sunt asociați cu creșterea riscului de obezitate.
Surprinzător, majoritatea cercetărilor sugerează că acești nutrienți reduc probabilitatea obezității prin reglarea metabolismului lipidic, potrivit news.medical.
În special, s-a constatat că selectarea metodei de gătire modifică substanțial compoziția nutrițională a ouălor, afectând astfel semnificativ rezultatele fiziologice ale acestora asupra sănătății umane.
Prăjirea și supraîncălzirea ouălor duc la pierderi semnificative de nutrienți, în timp ce fierberea moale păstrează vitaminele esențiale, lipidele și compușii bioactivi, fiind cea mai sănătoasă metodă de preparare.
Ouăle reprezintă o sursă zilnică, accesibilă și larg consumată de proteine de înaltă calitate, nutrienți și aminoacizi esențiali.
„Atunci când aportul săptămânal este cuprins între șapte și opt, persoanele cu un IMC normal de <25 nu sunt expuse riscului de a fi supraponderale sau obeze și își maximizează aportul de nutrienți”, au afirmat autorii.
Cercetări recente sugerează că metodele de gătit pot modifica profilurile nutritive ale ouălor, prăjirea și supraîncălzirea ducând la pierderi de nutrienți.
Ouăle fierte moi au fost recomandate ca fiind cea mai nutritivă metodă de preparare, reținând atât lipidele, cât și nutrienții bioactivi. Cu toate acestea, albușurile de ou insuficient fierte pot prezenta riscuri din cauza factorilor antinutrienți și a contaminării bacteriene.
Recomandările dietetice actuale consideră ouăle fierte sau fierte moi cele mai sănătoase.
Ouăle conțin aproape toate vitaminele, cu excepția vitaminei C, gălbenușurile furnizând vitamine liposolubile precum A, D, E și K, esențiale pentru diverse funcții corporale.
Written by: Petrica
Emisiune matinală prezentată Șerban Groza, Ioana Cifor, Cafeneaua deMentă și Neagoș Arian Orlando (Petrică Șomeșanu)
closeCopyright radio SOMES 2024