play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Ocna Sugatag jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Nimigea jud. Bistrita-Nasaud

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Aiton jud Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures

  • play_arrow

    Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Rodna

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Luna jud Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Orasul Viseu de Sus jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Targu Lapus judetul Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Suatu judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare

  • play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares

General

150 de ani de la târnosirea bisericii din Ilva Mică, județul Bistrița-Năsăud, marcați prin resfințire și Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Andrei!

today27/05/2025

Background
share close

În Duminica a VI-a după Paști, 25 mai 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei Ilva Mică I, protopopiatul Năsăud, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la târnosirea bisericii parohiale și al resfințirii lăcașului de cult.

La intrarea în sat, conform obiceiului strămoșesc de întâmpinare a chiriarhului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost primit de zece călăreți, îmbrăcați în port popular specific Țării Năsăudului și, mai apoi, condus într-o caleașcă spre Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate.

Resfințirea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

De la ora 08:30, ierarhul a oficiat slujba de târnosire a lăcașului de cult care, în ultimii ani, a trecut printr-un proces de restaurare și înfrumusețare atât la exterior, cât și la interior. Conform rânduielii tipiconale prevăzute în astfel de momente, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat lăcașul de închinare prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de sfinți mucenici, amintind astfel de jertfa pe care a fost clădită Biserica.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

În continuare, pe o scenă amplasată special în curtea bisericii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, având alături în rugăciune un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud – părintele Ovidiu Sermeșan, starețul Mânăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Rebra-Parva – părintele Chiril Zăgrean, starețul Mânăstirii “Sfântul Prooroc Ilie”, Dealu Mare, jud. Maramureș – părintele Ioil Nicoară, duhovnicul Mânăstirii “Sfântul Ierarh Spiridon”, Strâmba – părintele Paisie Pașcu, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice rânduite pentru Duminica Orbului (Ioan 9, 1-38), Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat “Domnul Iisus Hristos este Cel ce ne dăruiește și lumina fizică și lumina spirituală”. În cadrul acestuia, Înaltpreasfinția Sa a delimitat nivelurile de acțiune ale fiecărei dintre aceste două lumini și a deplâns obtuzitatea lumii contemporane în receptarea luminii spirituale și a mesajului hristic.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de părintele Clapa Ioan. La chinonic, mai multe pricesne au fost interpretate de corul de copii al parohiei. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Potra Ștefăniță-Ionel a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare și i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Totodată, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate pastoral-administrativă, Înaltpreasfinția Sa a acordat părintelui paroh Potra Ștefăniță-Ionel Ordinul “Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, preotul emerit Emil Dănilă a primit Ordinul “Episcop Nicolae Ivan”. Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Excelența Sa, domnul Bogdan Ivan-Gruia, a fost distins cu Ordinul “Mihai Vodă”.

„La Ilva Mică, m-am bucurat să fiu alături de harnicii ilăuani la slujba de resfințire a bisericii, oficiată de ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului.
Le mulțumesc pentru primirea caldă și pentru omenia și prietenia lor! Tot astăzi, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, am transmis un gând de prețuire tuturor celor care poartă Bistrița-Năsăud și România în suflet, oriunde s-ar afla în lume.
Vă prețuim și vă simțim aproape, prin fapte, prin credință și prin lucrurile care ne leagă, indiferent de distanță!”, a declarat Ministrul Bogdan Ivan.

Primarul comunei Ilva Mică, domnul Aurel Horea, precum și primarul comunei franceze Barby, localitate înfrățită cu Ilva Mică, domnul Cristophe Pierreton, au fost decorați cu Ordinul “Episcop Nicolae Ivan”. Viceprimarul comunei Ilva Mică, domnul Ilie Mușină, a primit Ordinul “Sfinții Martiri Năsăudeni”.

Același ordin a mai revenit și doamnei profesor Sofia Harapașcu. Ordinul “Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a mai fost oferit și doamnei preotese Ana Potra și domnului Horea Onișor.

Domnul Florin Larionesi a fost distins cu Ordinul “Mihai Vodă”. Totodată, Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului a fost conferită doamnei inginer Daniela Maria Ene, cântărețului parohiei Ilva Mică I, teologului Petrică Marian Nicoară, doamnei Nebout Denisa Știopu și familiei Aurel și Maria Boiciug. În același timp, mai mulți ctitori și binefăcători au primit Diplome de Aleasă Cinstire.

La slujbă au participat oficialități locale, județene și centrale, fii ai satului și numeroși credincioși, majoritatea fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. De asemenea, la Sfânta Liturghie a luat parte și o delegație din comuna franceză Barby, localitate înfrățită cu Ilva Mică, venită special pentru a marca acest eveniment istoric din viața comunității.

SCURT ISTORIC

Parohia Ilva Mică este așezată pe rîul Ilva, in amonte de la confluența acestuia cu Someșul Mare, la circa 22 kilometri față de orasul Năsăud si la 6 kilometri față de Sângeorz-Băi.

Atestată documentar ca așezare în anul 1440, cu numirea Poiana, apare în documente, începând din anul 1552, cu numirile Ilva, Ilua, Ilova, Iloa, iar din anii 1763-1764, cu numirea Ilva Mică.

Începuturile parohiei se pierd în negura istoriei. Întrucât un document din anul 1623 amintește de “popa Toader”, se poate aprecia că, în momentul respectiv, exista și o parohie.

O primă menţiune referitoare la un lăcaş de cult pe teritoriul comunei Ilva Mică este legată de o bisericuță de lemn aşezată în locul numit “La mănăstire”, în epoca năvălirilor tătare. Aceasta a fost relocată, pentru ca în secolul al XVII-lea, o mână de călugări din Moldova să lucreze cu măiestrie o biserică din lemn de frasin în care s-a slujit vreme îndelungată.

Actualul edificiu a fost ridicat între 1872-1875, în timpul păstoririi preoţilor Emanuel Călina şi Nicolae Georgiţă, ctitorul principal fiind contele Dominic Zichy, episcop romano-catolic refugiat din Ungaria şi stabilit la Maieru, care, înţelegând situaţia precară a sătenilor, a donat 38 000 de florini austrieci. Terenul pe care s-a înălţat aceasta a fost cumpărat de cantorul Toma Ştefan, iar iconostasul şi icoanele de pe acesta au fost realizate la Viena.

În afară de târnosirea din luna mai 1875, o resfinţire a mai avut loc pe 28 august 1994 sub protia PS Irineu Bistriţeanul, în urma păstoririi îndelungate şi rodnice a părintelui Emil Dănilă.

Ample lucrări de reabilitare, restaurare şi înnoire a bisericii, realizate sub coordonarea actualului preot paroh Ștefăniță Ionel Potra, s-au desfăşurat în perioada 2022-2025, însumând următoarele: înlocuirea pardoselii şi a ferestrelor, achiziţia de mobilier bisericesc în naos şi în Sfântul Altar, refacerea Sfintei Mese, recondiţionarea iconostasului, instalarea unor candelabre noi, construirea unui lumânărar şi înălţarea a două troiţe din lemn de stejar, pe aleea din curte.

 

Written by: Moldovan Raluca