
Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș
Călător prin Ardeal - Cluj Napoca Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Mărișelu Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Chiuza Radio Someș
Eveniment cu ocazia căruia se reînvie tradiţii şi obiceiuri populare româneşti
Hora someşană este un eveniment organizat de postul Radio-Someș din Sîngeorz-Băi. La iniţiativa postului de radio, primarii şi consiliile locale din satele de pe Valea Ilvei şi Valea Someşului organizează, o dată sau de două ori pe an, activităţi culturale, spectacole şi jocuri populare, pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor moştenite din moşi-strămoşi. În luna aprilie, în 2015, Hora someşană a poposit la Ilva Mare.
În oraşul-staţiune Sîngeorz-Băi funcţionează de câţiva ani un post local de radio care-i încântă pe ascultători cu melodii populare la cerere sau în primă audiţie. Directorul postului de radio, Ioan Ogâgău, a avut, în urmă cu patru ani, ideea de a organiza în fiecare localitate de pe Valea Ilvei şi Valea Someşului spectacole cu artişti populari şi ansambluri de dansuri populare din zonă.
La primele spectacole a avut surpriza să constate că oamenii veneau îmbrăcaţi în costume populare şi majoritatea jucau în sală atunci când artiştii cântau. Acest lucru l-a deteminat să schimbe modul de desfăşurare al evenimentului şi a cerut ca toţi cei ce participă să fie îmbrăcaţi în costume populare autentice (cei care nu se îmbracă în costum popular trebuie să plătească o taxă de intrare), să aducă de acasă mâncare şi băutură pentru mai multe ore, să joace în timpul spectacolului şi să interacţioneze cu artiştii. Aşa a luat naştere acţiunea Hora someşană, eveniment aşteptat cu nerăbdare de toţi locuitorii celor două văi, care a avut până acum un mare succes.
Această activitate are drept scop socializarea şi comunicarea între membrii comunităţii, depăşirea stresului zilnic şi relaxarea prin muzică şi joc.