play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Cluj Napoca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Mărișelu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Chiuza Radio Someș

Hora Someșană

Hora Someșană

Eveniment cu ocazia căruia se reînvie tradiţii şi obiceiuri populare româneşti

Hora someşană este un eveniment organizat de postul Radio-Someș din Sîngeorz-Băi. La iniţiativa postului de radio, primarii şi consiliile locale din satele de pe Valea Ilvei şi Valea Someşului organizează, o dată sau de două ori pe an, activităţi culturale, spectacole şi jocuri populare, pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor moştenite din moşi-strămoşi. În luna aprilie, în 2015, Hora someşană a poposit la Ilva Mare.

În oraşul-staţiune Sîngeorz-Băi funcţionează de câţiva ani un post local de radio care-i încântă pe ascultători cu melodii populare la cerere sau în primă audiţie. Directorul postului de radio, Ioan Ogâgău, a avut, în urmă cu patru ani, ideea de a organiza în fiecare localitate de pe Valea Ilvei şi Valea Someşului spectacole cu artişti populari şi ansambluri de dansuri populare din zonă.

La primele spectacole a avut surpriza să constate că oamenii veneau îmbrăcaţi în costume populare şi majoritatea jucau în sală atunci când artiştii cântau. Acest lucru l-a deteminat să schimbe modul de desfăşurare al evenimentului şi a cerut ca toţi cei ce participă să fie îmbrăcaţi în costume populare autentice (cei care nu se îmbracă în costum popular trebuie să plătească o taxă de intrare), să aducă de acasă mâncare şi băutură pentru mai multe ore, să joace în timpul spectacolului şi să interacţioneze cu artiştii. Aşa a luat naştere acţiunea Hora someşană, eveniment aşteptat cu nerăbdare de toţi locuitorii celor două văi, care a avut până acum un mare succes.

Această activitate are drept scop socializarea şi comunicarea între membrii comunităţii, depăşirea stresului zilnic şi relaxarea prin muzică şi joc. 

De asemenea, promovează cu succes muzica populară autohtonă, soliştii locali sau din judeţ, costumele populare tradiţionale şi jocurile populare ilvene şi someşene. Locuitorii celor două văi o aşteaptă cu nerăbdare şi nespusă plăcere.
0%