Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor
Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba
Calator Prin Ardeal - Manastirea Schitul Straja - judetul Hunedoara
Calator prin Ardeal - Manastirea Schimbarea la Fata - judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Manastirea Sfintei Cruci Oradea - judetul Bihor
Calator prin ardeal - Manastirea Ramet - jud. Alba
Calator prin Ardeal - Borsec - jud. Harghita
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Hunedoara
Calator prin Ardeal - COLUMNA 7 - Moldova 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 6 - Tara Romaneasca 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 5 - Mongolii
Calator prin Ardeal - COLUMNA 4 - Statele medievale romanesti in general
Calator prin Ardeal - COLUMNA 3 - Formarea si crestinarea romanilor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 2 - Continuitatea si Popoarele migratoare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 1 - Dacii si Romanii
today25/06/2023
Universitatea Babeș-Bolyai scoate anul acesta peste 5000 de locuri la buget și aproape 11.000 de locuri cu taxă. UBB are în prezent 22 de facultăți, iar în acest an va introduce noi specializări în domeniul tehnologiei, psihologiei și business-ului.
Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 176 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 193 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.
La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 3.627 de locuri la buget şi 6.284 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, un număr de 230 sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială sau cu dizabilități. Alte 127 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.
De asemenea, școlile doctorale din cadrul UBB pun la dispoziția candidaților la studii doctorale 315 locuri bugetate pentru candidații din România și statele UE, 5 locuri pentru românii de pretutindeni și 95 de locuri cu taxă.
Candidații vor putea alege între cele 252 de programe de licență (învățământ cu frecvență, frecvență redusă sau la distanță), 236 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă), respectiv 32 de domenii de doctorat din 31 școli doctorale.
Admiterea în anul universitar 2023-2024 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând mai multe specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Specializarea Media digitală – 3 ani, cu frecvență – în limba maghiară), respectiv la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar (la Reșița) – 3 ani, la distanță – în limba română, respectiv Specializarea Psihologie – Științe cognitive – 3 ani, cu frecvență – în limba engleză.
La nivel de master, UBB va pune la dispoziția candidaților nu mai puțin de 7 programe de studii noi – programul de Securitate cibernetică/Cyber Security (în limba engleză – organizat în rețea internațională), la facultatea de Matematică și Informatică, programul de Bioinformatică aplicată în științele vieții (în limba engleză), la Facultatea de Biologie și Geologie, programul de Schimbări climatice și dezvoltare durabilă, la Facultatea de Geografie, programul de Resurse turistice și dezvoltare durabilă (Zalău), în cadrul Facultății de Geografie, programul de Psihologie clinică: evaluare și intervenție (în limba maghiară), la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, respectiv programul de Analiza datelor de business și financiare (în limba maghiară), la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, respectiv Cultură politică și studii globale (în limba germană), în cadrul Facultății de Studii Europene.
La nivel de doctorat UBB organizează doctoratul european, precum și stagii de cercetare în cadrul rețelei EUTOPIA sau alte unități academice de referință la nivel internațional.
Taxele de scolarizare au fost majorate, dar nu la toate facultățile. Acestea pornesc de la 2.200 de lei. Cele mai scumpe facultăți sunt Dreptul, cu o taxă de 5000 de lei și Facultatea de Teatru și Film, unde programele de licență costă între 5000 și 8000 de lei.
Perioada de admitere pentru anul universitar 2023-2024 este cuprinsa intre 10 si 27 iulie. Informatii detaliate sunt disponibile pe www.infoadmitere.ubbcluj.ro
Elena Vesa
Written by: Elena Vesa
admitere cluj-napoca locuri la buget specializari taxe de școlarizare UBB
Emisiune informativă și de dezbateri pe teme de actualitate, sociale, culturale, politice, medicale și economie.
closeCopyright radio SOMES 2024