play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

General

16.000 DE NOI STUDENȚI VOR VENI LA CLUJ DIN OCTOMBRIE LA CEA MAI MARE UNIVERSITATE DIN ȚARĂ: UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI

today06/25/2023

Background
share close

Universitatea Babeș-Bolyai scoate anul acesta peste 5000 de locuri la buget și aproape 11.000 de locuri cu taxă. UBB are în prezent 22 de facultăți, iar în acest an va introduce noi specializări în domeniul tehnologiei, psihologiei și business-ului. 

Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 176 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 193 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 3.627 de locuri la buget şi 6.284 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, un număr de 230 sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială sau cu dizabilități. Alte 127 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

De asemenea, școlile doctorale din cadrul UBB pun la dispoziția candidaților la studii doctorale 315 locuri bugetate pentru candidații din România și statele UE, 5 locuri pentru românii de pretutindeni și 95 de locuri cu taxă.

Candidații vor putea alege între cele 252 de programe de licență (învățământ cu frecvență, frecvență redusă sau la distanță), 236 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă), respectiv 32 de domenii de doctorat din 31 școli doctorale.

Admiterea în anul universitar 2023-2024 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  mai multe specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Specializarea Media digitală – 3 ani, cu frecvență – în limba maghiară), respectiv la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar (la Reșița) – 3 ani, la distanță – în limba română, respectiv Specializarea Psihologie – Științe cognitive – 3 ani, cu frecvență – în limba engleză.

La nivel de master, UBB va pune la dispoziția candidaților nu mai puțin de 7 programe de studii noi – programul de Securitate cibernetică/Cyber Security (în limba engleză – organizat în rețea internațională), la facultatea de Matematică și Informatică, programul de Bioinformatică aplicată în științele vieții (în limba engleză), la Facultatea de Biologie și Geologie, programul de Schimbări climatice și dezvoltare durabilă, la Facultatea de Geografie, programul de Resurse turistice și dezvoltare durabilă (Zalău), în cadrul Facultății de Geografie, programul de Psihologie clinică: evaluare și intervenție (în limba maghiară), la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, respectiv programul de Analiza datelor de business și financiare (în limba maghiară), la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, respectiv Cultură politică și studii globale (în limba germană), în cadrul Facultății de Studii Europene.

La nivel de doctorat UBB organizează doctoratul european, precum și stagii de cercetare în cadrul rețelei EUTOPIA sau alte unități academice de referință la nivel internațional.

Taxele de scolarizare au fost majorate, dar nu la toate facultățile. Acestea pornesc de la 2.200 de lei. Cele mai scumpe facultăți sunt Dreptul, cu o taxă de 5000 de lei și Facultatea de Teatru și Film, unde programele de licență costă între 5000 și 8000 de lei. 

Perioada de admitere pentru anul universitar 2023-2024 este cuprinsa intre 10 si 27 iulie. Informatii detaliate sunt disponibile pe www.infoadmitere.ubbcluj.ro

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%