play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

74 DE OBIECTIVE ARHEOLOGICE DIN SĂLAJ SUNT PE LISTA PROPUSĂ DE ROMÂNIA PENTRU ÎNSCRIEREA LIMES-ULUI ROMAN ÎN PATRIMONIUL UNESCO

today11/23/2023

Background
share close

Programul LIMES are ca obiectiv întocmirea documentaţiei privind monumentele care compun graniţa romană de pe teritoriul României. Acesta este cel mai mare monument unitar de patrimoniu din ţară. Contribuie cu cel mai lung sector, de peste 1.000 de kilometri, la monumentul unic UNESCO ‘Frontiers of the Roman Empire’ (FRE). Majoritatea siturilor arheologice se află în zone rurale, aşadar multe se păstrează în condiţii bune.

“Din lungimea totală a limesului dacic şi moesic (dunărean), de peste 1.000 kilometri, cu cele 70 de castre, 50 de mici fortificaţii şi mai mult de 150 de turnuri identificate până în prezent, judeţul Sălaj are cele mai multe obiective. Sunt şapte castre, dintre care şase sunt propuse includerii pe lista UNESCO. Acestea se află la Buciumi, Românaşi, Moigrad, Jac, Brusturi şi Tihău. Castrul de la Sutoru nu a fost inclus în propunerile de includere în UNESCO, în ciuda descoperirilor excepţionale. În lista indicativă au fost incluse 74 de obiective, dintre care castrele menţionate, turnuri de observaţie, valuri de pământ, ziduri şi fortificaţii de mici dimensiuni”, a declarat Dan Culic, reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj

CARE SUNT URMĂTORII PAȘI

În acest context, autoritățile locale care au în aria de jurisdicţie obiective propuse spre înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO trebuie să le includă în documentaţiile de urbanism. Trebuie respectate delimitările trasate de către specialiştii implicaţi în elaborarea dosarului de clasare.

În etapa următoare se vor identifica toți proprietarii parcelelor pe care se află obiective propuse spre înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În conformitate cu legislaţia în vigoare, declanşarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice se face după înştiinţarea proprietarilor privind intenţia de clasare.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%