play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

General

83 DE ANI DE LA MASACRUL DE LA IP – VICTIMELE NEVINOVATE AU FOST COMEMORATE AZI CU UN CEREMONIAL MILITAR

today09/14/2023

Background
share close

Masacrul de la Ip s-a petrecut în 1940 la cinci zile de la tragedia similară produsă, în Sălaj, la Treznea, unde 86 de localnici au pierit sub armele armatei hortyste, având o singură vină:aceea de a fi români. 

În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei, împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației Straja națiunii („Nemzetőrség”) au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale.

Sub pretextul răzbunării a doi militari unguri morți într-o explozie în comuna Ip la 7 septembrie,, locotenentul Vasvári Zoltán din armata horthystă a pus la cale masacrul. Motivarea uciderii celor 157 de localnici este una fictivă, explozia producându-se din cauza unui defect de ambalaj al muniţiei, dovadă fiind faptul că cei patru români arestaţi au fost eliberaţi după aproximativ o lună.

Astăzi, în memoria celor 157 de victime nevinovate a fost organizat un ceremonial militar-religios şi un scurt program artistic susţinut de copii şi tineri din comună.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În premieră în acest an, la monumentul martirilor din Ip au fost prezenţi membrii Ştafetei Invictus, formată din elevi ai unităţilor de învăţământ din Halmăşd, Ip şi Marca, alături de grupuri de elevi de la şcoli din Lozna, Cuzăplac, Şimleu Silvaniei, Fildu de Jos, Bălan, Rus, Horoatu Crasnei, Gâlgău, Năpradea, Măerişte şi Pericei, veniţi să onoreze memoria eroilor.

„Istoria ne-a învăţat că războiul transformă oamenii în fiinţe capabile de fapte greu de imaginat în vremuri de pace. Nu, războiul nu este o scuză pentru cele întâmplate în septembrie 1940 la Ip, Treznea şi în alte localităţi din Sălaj, însă acele atrocităţi ne vor aminti, mereu, că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca astfel de fapte să nu se mai repete. Trebuie să spunem asta, an de an, la comemorările la care suntem prezenţi însă, mai presus de asta, trebuie să le transmitem copiilor noştri şi generaţiilor viitoare un mesaj clar: războiul aduce doar suferinţă, moarte şi distrugeri”, a precizat prefectul Sălajului, Dari Toma, în alocuţiunea susţinută cu acest prilej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Conducerea Instituţiei Prefectului Sălaj a depus câte o coroană de flori la Cimitirul Eroilor şi la Monumentul Eroilor din centrul localităţii Ip.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, pe muzica Fanfarei Promenada.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%