Primarul Comunei Feleacu din Județul Cluj s-a exprimat de multe ori în mediul public, spunând că nu vrea ca, Feleacu să se transforme într-un haos urbanistic.
Primăria a câștigat un proces în sensul acesta, anunțul a fost făcut de edilul Gabriel Costea.
„Feleacu rămâne fără blocuri – Sentinta definitivă in procesul pentru construirea unui bloc P+8 !
Saptamana aceasta am reusit sa castigam definitiv si irevocabil al-2-lea proces in care Primaria Feleacu a fost actionată in instanta de catre o famile de investitori care erau posesorii unei autorizatii pentru construirea unui bloc P+8 . Autorizatia a fost emisa de Primaria Feleacu in anul 2008.
La aceasta „minunatie” nu a contribuit in anul 2008 doar conducerea primariei din acel moment (prin emiterea autorizatiei )ci si-a adus aportul si Consiliul Local Feleacu de la acea vreme, prin votarea unui Plan Urbanistic de Detaliu.
Constructia autorizata se califica din plin la capitolul blocuri având regimul corespunzator de inaltime : P+8. De asemenea, locația aleasa a fost una “ideala”, la intrare in Feleacu, langa sensul giratoriu ( mai jos putin de locul in care momentan se afla alta cladire care nu a respectat regimul maxim admis in comuna, motiv pentru care nu a fost receptionata de catre noi).
Din anumite motive, necunoscute de noi, lucrarile la imobil nu au demarat in anul 2008. Insa, in anul 2018 investitorii au dorit inceperea lucrarilor la imobil, asa că au inceput asaltul asupra primariei noastre. Am refuzat sa dăm curs extinderii valabilitatii autorizatiei, motiv pentru care am fost actionati in instanta. Am reusit sa castigam procesul (nu fara emotii) , Curtea de Apel Cluj, prin Decizia nr. 664/2020, a constatat în mod definitiv că autorizația de construire a expirat si a impus emiterea unei noi autorizatii de construire.
In perioada anilor 2020-2021, reclamanții au încercat să se folosească de documentația aprobata în anul 2008 (Planul Urbanistic de Detaliu) și au solicitat eliberarea unui certificat de urbanism identic cu cel din anul 2008 care să cuprindă același regim de înălțime cu cel din Autorizația de construire eliberată în anul 2008, pe considerentul că Hotărârea de Consiliu Local a Comunei Feleacu nr. 3/2008 de aprobare a Planului Urbanistic de Detaliu se afla inca in termen de valabilitate.
Cererea reclamanților a fost respinsă de catre noi, astfel incat dezvoltatorii imobiliari ne-au actionat din nou in judecata.
Prin noua cerere de chemare în judecată înregistrată sub nr. 3920/117/2021 pe rolul Tribunalului Cluj, acestia au solicitat instanței obligarea Primăriei Comunei Feleacu să elibereze certificatul de urbanism in scopul emiterii autorizatiei de construire.
In luna iulie 2022, Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată formulată de catre dezvoltatorii imobiliari și a admis excepția de nelegalitate invocată de catre avocații care au reprezentat comuna Feleacu.
Dezvoltatorii imobiliari au formulat calea de atac a recursului împotriva sentinței pronunțate de prima instanță și au criticat soluția de admitere a excepției de nelegalitate a Planului Urbanistic de Detaliu, insa la data de 03 mai 2023 Curtea de Apel Cluj a respins în mod definitiv pretențiile dezvoltatorilor imobiliari și a menținut soluția primei instante, respectiv că, excepția de nelegalitate poate fi invocată și față de Planul Urbanistic de Detaliu care are natura unui act administrativ individual, indiferent de termenul scurs de la momentul adoptarii sale nelegale.
Si de data aceasta emotiile noastre au fost pe masura, insa, am reusit inca o data sa evitam sa dam start la construirea blocurilor in comuna noastra.
In finalul acestei postari, vreau sa multumesc echipei de avocati care ne-a reprezentat in aceasta cauza, in special domnului avocat Mihnea Iuoras si domnului avocat Alexandru Muresan, aceștia prin strategia pe care au adoptat-o si susținut-o in instanță au castigat acest proces (greu si cu multe emotii) astfel, avem in continuare FELEACU FARA BLOCURI.” a scris primarul Gabriel Costea pe pagina sa de Facebook.