Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Comuna Vultureni Jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Orasul Cavnic Jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Satulung jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Huedin jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Sighetu Marmatiei
Calator prin Ardeal - Negresti Oas jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Ciucea jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Negreni jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Camar jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Sanmartin Bihor
Calator prin Ardeal - Jibou Jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Cernesti Maramures
Călător prin Ardeal - Ardusat-județul Maramureș
Călător prin Ardeal - Certeze-județul Satu-Mare
Călător prin Ardeal-comuna Mireșu Mare-județul Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Letca- județul Sălaj
Călător prin Ardeal - comuna Dumbrăvița - Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Rona de Jos-Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Bistra - Maramureș
Călător prin Ardeal -comuna Săcălășeni Radio Someș
Calator prin Ardeal - Baia Mare
Călător prin Ardeal -județul Cluj Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Năpradea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Valea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Remetea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Recea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Repedea Radio Someș
Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș
Înainte de Postul Crăciunului, prin satele din Transilvania, lumea obișnuia să se adune la Jocu` de Lăsatu` Secului. Eveniment cultural arhaic, jocul reușea să adune sute de oameni care își etalau costumele populare de sărbătoare. Cântau și jucau pentru a prevesti bucuria ce avea să le umple casele odată cu Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Anul acesta, Radio Someș organizează ,,Jocu’ din străbuni, de lăsatu’ secului”. Evenimentul va avea loc în 10 noiembrie, începând cu ora 18.00, la BISTRO BALLROOM, în Cluj-Napoca.
Evenimentul adună la un loc mari artiști de folclor din Transilvania, precum: Aurel Tămaș, Oana Bozga, Marius Ciprian Pop, Valeria și Traian Ilea, Bogdan Toma, Ioan Dordoi, Cosmin Mocean, Iulia Bucur-Roman, Mihaela Grindean, Amalia Chiper-Iurian.
Biletele s-au pus deja în vânzare pe entertix.ro. Ele pot fi achiziționate accesând următorul link:
Organizatorii au pregătit și un meniu complet, realizat din bucate tradiționale: aperitiv, sarmale, cafea, bere, țuică, vin, apă și desert.
Evenimentul organizat de Radio Someș promite a fi unul dintre cele mai importante de gen din Transilvania. Echipa Radio Someș recomandă celor care vor fi prezenți să îmbrace și articole vestimentare tradiționale.
Satul românesc poartă cu sine o spiritualitate bine înfiptă într-o cultură străveche. Aceasta a existat din cele mai vechi timpuri pe meleagurile Transilvaniei.
Datinile și cântecul popular au ținut viu spiritul vesel al acestui popor. Doina a fost mereu modalitatea românilor de a-și cânta iubirea, tristețea sau melancolia. De altfel, doina are origini dacice.
Jocurile, dansurile, horile, învârtitele, horea cu noduri, baladele, strigăturile, descântecele, proverbele, basmele și ghicitorile, ori colindele, fac parte din veșnicia satului românesc.
La jocu` de lăsatu secului, toate acestea se împleteau armonios pentru a crea bucuria care îi însoțea pe oameni pe parcursul postului care urma.
,,Oamenii din satul de alădată se adunau la joc înainte de a intra în Postul Nașterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Trăiau clipe de bucurie, dar în același timp era un prag de trecere în care țăranul român își pregătea sufletul și trupul, pentru că postea, de întâlnirea cu marea sărbătoare. Era un post al bucuriei, pentru că se împlinea făgăduința făcută de Dumnezeu omenirii, aceea că va da lumii un mântuitor. De aceea postul Crăciunului este un post mai ușor și se numește postul bucuriei. Tocmai pentru bucuria așteptării sosirii în ieslea Betleemului a Mântuitorului. De aceea, la aceste jocuri, oamenii se bucurau. După muncă, după trudă, oamenii se descătușau și se bucurau ca mai apoi să ducă liniștiți Postul Bucuriei.”, a precizat managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna.
Cunoscut ca post de radio cu specific tradițional, Radio Someș este o instituție care inițiază anual astfel de evenimente. Acestea sunt concentrate în apropierea sărbătorilor mari, și au ca laitmotiv muzica și costumele tradiționale.
,,Eu țin să felicit echipa Radio Someș pentru dăruirea cu care organizează astfel de acțiuni, întru neuitarea obiceiurilor care au însoțit viața moșilor și strămoșilor noștri. Le recomand tuturor celor care iubesc viața satului românesc, muzica și jocul, să se alăture acestei inițiative.”, a mai precizat Alexandru Pugna.
Written by: Petrica
Emisiune de promovare a valorilor tradiționale.
closeCopyright radio SOMES 2024