play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Somes Odorhei jud Salaj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Salsig jud Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal comuna Ruscova jud Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal comuna Leordina jud Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal comuna Jichisu de Jos jud Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Iara jud. Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Farcasa jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Suciu de Sus jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Lapus jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Coroieni jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Viseu de Jos jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Bogdan Voda jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Apa jud. Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Marca judetul Salaj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Sapanța jud. Maramureș

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Pomi jud. Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Ileanda jud. Salaj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Hida jud. Salaj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal orașul Ardud jud. Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator Prin Ardeal Comuna Desesti jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Judetul Salaj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Tautii Magheraus jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Ocna Sugatag jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Nimigea jud. Bistrita-Nasaud

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Aiton jud Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures

  • play_arrow

    Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Rodna

Artă și Cultură

Tradițiile culinare ale românilor în perioada sărbătorilor Crăciunului și Anului nou.

today25/12/2024

Background
share close

„Cert lucru este că tradiția impune ca la sărbători să se mănânce mult, mai mult ca de obicei. De aceea vedem, cu câteva zile înainte de sărbătorile Crăciunului și Anului nou, toate vitrinele magazinelor de comestibile încărcate cu tot felul de bunătăți; oamenii ieșind din prăvălii cu brațele încărcate de pachete, iar în toate casele bucătăria considerată ca piesa cea mai de valoare. Fiecare gospodină e mândră să-și arate știința în prepararea mâncărilor tradiționale, căci nu e suficient ca masa să fie foarte copioasă, dar trebuie să conțină anumite feluri consacrate zilei prăznuite. Astfel, își poate închipui cineva o masă de Crăciun fără sarmale, fără caltaboși, fără cârnați de porc, fără curcan fript? Și prepararea caltaboșilor și a cârnaților cere o artă întreagă, care se perpetuează din mamă în fiică și care face mândria adevăratelor gospodine. Dar cozonacii? Faima Moldovencelor ca gospodine e mare, grație cozonacilor ce știu să facă, înalți de par adevărate monumente, afânați ca puful și rupându-se în fâșii ca de mătase. Și apoi baclavalele, saraliile, cataifurile ce ies din mâinile gospodinelor noastre!”, scria revista „Ilustrațiunea Română”, conform Institutului de Studii Sud-Est Europene.

Încă din timpul postului, pe care unii îl țineau cu sfințenie, iar alții mai puțin, fiecare familie începea pregătirile pentru întâmpinarea marii sărbători, muncind din greu pentru a face curățenia generală a casei (fapt consemnat și de călătorii străini veniți la noi, exemplu fiind Paul Morand), pentru ca apoi să urmeze îndeletniciri mai plăcute, precum înnoirea hainelor și prepararea mesei de sărbătoare.

Un rol important în pregătirea mesei de Crăciun îl aveau băcăniile de odinioară de unde bucureșteni mai cu stare cumpărau carne, mezeluri, icre, măsline, vinuri fine, fructe exotice și câte și mai câte alte bunătăți. În general, însă, oamenii își preparau mâncărurile tradiționale în casă. Gospodinele înfășurau sarmalele, umpleau caltaboșii, tocau și condimentau cârnații și nu uitau nici de „fiertul șuncilor și al limbilor afumate”. Dulciurile erau și ele la mare cinste. Făcute cu trudă, dar și cu multă bucurie, cozonacii, plăcintele, baclavalele și sarailiile care urmau să împodobească masa de sărbătoare erau scoase aburinde și răspândind o aromă amețitoare din cuptoarele încinse.

Written by: Ogâgău Gabriel