Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Comuna Somes Odorhei jud Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Salsig jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Ruscova jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Leordina jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Jichisu de Jos jud Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Iara jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Farcasa jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suciu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Lapus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Coroieni jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Viseu de Jos jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Bogdan Voda jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Apa jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Marca judetul Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Sapanța jud. Maramureș
Calator prin Ardeal Comuna Pomi jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Ileanda jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Hida jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal orașul Ardud jud. Satu Mare
Calator Prin Ardeal Comuna Desesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal Judetul Salaj
Calator prin Ardeal Tautii Magheraus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Ocna Sugatag jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Nimigea jud. Bistrita-Nasaud
Calator prin Ardeal Comuna Aiton jud Cluj
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Rodna
today05/01/2025
„Principalele mituri ale ouălor pe care le aud au apărut din cultura alimentară a anilor 90, când dietele sărace în grăsimi erau la modă și se credea că alimentele bogate în colesterol ar putea contribui la bolile cardiovasculare”, spune nutriționistul Rhian Stephenson, subliniind că „astăzi știm că nu este deloc așa.”
Cu toate acestea, există modalități mai sănătoase de a le consuma decât altele, potrivit experților. Un ou mare are în jur de 78 de calorii, 5,4 g grăsimi, 7,5 g proteine, sare neglijabilă (0,2 g) și nu conține carbohidrați. Ouăle sunt pline de beneficii pentru sănătate, fiind bogate în proteine, o sursă completă de aminoacizi esențiali, bogate în vitamine B, vitamina D și A și colină și o sursă de grăsimi sănătoase, sățioasă, dar săracă în calorii.
Cu 7,5 g de proteine și mai puțin de 80 de calorii, puține alte alimente sunt pline cu atât de multe proteine pe gram. Ouăle, de asemenea, „conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, de care organismul are nevoie, dar nu le poate produce singur, ceea ce le face o sursă de proteine de înaltă calitate”, a explicat nutriționistul Caroline Farrell.
Sunt surse complete de proteine, reduc foamea și aduc beneficii pentru reparația musculară.
„Ouăle sunt ieftine, ușor de gătit și extrem de versatile”, spune Stephenson. De altfel, gălbenușurile de ou „sunt un aliment deosebit de bogat în nutrienți”, spune Stephenson. „Pe lângă proteine, au și vitamina D și fier, ambele pot fi greu de obținut prin alimente. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în calciu, zinc și potasiu și o cantitate bună de B12, care este deosebit de importantă pentru persoanele care nu consumă pește sau carne”, a mai spus el.
Unii preferă să gătească cu albușuri de ou, unde se depozitează proteinele. Albușurile au, de asemenea, mai puține calorii decât un ou întreg. Albușul unui ou mare are aproximativ 20 de calorii, cu 4 g de proteine. Un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 55 de calorii, 2,7 g de proteine și 4,5 g de grăsimi.
„Motivul pentru care oamenii evită gălbenușul este din cauza fricii de grăsimi și colesterol din dietă, despre care acum știm că este nefondat”, spune Stephenson.
Este recomandat însă ca unele persoane cu risc de boli de inimă să folosească mai puține gălbenușuri.
Poșate și fierte, sunt modurile de preparare cu cele mai puține calorii și, în mod surprinzător, gătirea lor în unt are mai puține grăsimi și calorii decât prăjirea în ulei de măsline.
În timp ce ouăle poșate nu adaugă calorii sau grăsimi în plus, fierberea ar putea fi o alegere mai sigură pentru păstrarea vitaminelor și mineralelor.
Written by: Ogâgău Gabriel
Emisiune informativă pe teme de actualitate.
closeCopyright radio SOMES 2024