Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet a anunțat marți, 28 ianuarie 2025, semnarea contractului de finanțare pentru un proiect dedicat adaptării la schimbările climatice a acumulărilor hidrotehnice, din cadrul Componentei de Management al Apei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Valoarea proiectului depășește 184,1 milioane lei, iar proiectul propune soluții moderne, digitale, care permit creșterea eficienței privind gestionarea barajelor. Acestea vor intra într-un proces amplu de reabilitare în următoarele 19 luni.
„Obiectivul este să creștem siguranța alimentării cu apă a populației și, în același timp, să reducem riscul la inundații, mai ales în condițiile în care, vedem cu toții, fenomenele extreme generate de schimbările climatice cresc în intensitate și frecvență.”, a precizat ministrul Mircea Fechet.
Peste 37 de milioane de euro din PNRR vor fi direcționați pentru lucrările de reducere a riscului de inundații
”Astăzi, semnăm mai mult decât un contract. Semnăm un angajament față de cetățeni, față de natură și față de generațiile viitoare. Sunt convins că prin munca noastră și prin proiectele ambițioase pe care le implementăm, vom demonstra că România poate să-și protejeze resursele și să fie un model de adaptare la schimbările climatice. Schimbările climatice și impactul asupra resurselor de apă cer soluții moderne, eficiente și durabile pentru reducerea riscului la inundații, printr-o gestionare predictivă și mai eficientă a acumulărilor existente” – a precizat Mircea Fechet.
Ministrul Mircea Fechet și Sorin Lucaci, director general Administrația Națională Apele Române, au semnat ieri contractul de finanțare pentru proiectul dedicat „Etapei 2 (lucrări-execuție pe baza proiectului tehnic și de detaliu elaborat de beneficiar) în cadrul Componentei 1 „Managementul Apei”, Investiția I.4.- „𝑨𝒅𝒂𝒑𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒍𝒂 𝒔𝒄𝒉𝒊𝒎𝒃𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒄𝒍𝒊𝒎𝒂𝒕𝒊𝒄𝒆 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒎𝒂𝒕𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒔̦𝒊 𝒅𝒊𝒈𝒊𝒕𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒆𝒄𝒉𝒊𝒑𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒆𝒗𝒂𝒄𝒖𝒂𝒓𝒆 𝒔̦𝒊 𝒔𝒕𝒐𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒂𝒑𝒆𝒊 𝒍𝒂 𝒂𝒄𝒖𝒎𝒖𝒍𝒂̆𝒓𝒊 𝒆𝒙𝒊𝒔𝒕𝒆𝒏𝒕𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂𝒔𝒊𝒈𝒖𝒓𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒅𝒆𝒃𝒊𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒆𝒄𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄 𝒔̦𝒊 𝒄𝒓𝒆𝒔̦𝒕𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒔𝒊𝒈𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕̦𝒆𝒊 𝒂𝒍𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒄𝒖 𝒂𝒑𝒂̆ 𝒂 𝒑𝒐𝒑𝒖𝒍𝒂𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒔̦𝒊 𝒓𝒆𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒓𝒊𝒔𝒄𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒍𝒂 𝒊𝒏𝒖𝒏𝒅𝒂𝒕̦𝒊𝒊”, finanțat prin PNRR.
𝐕𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 este de 184.104.092 lei (inclusiv TVA), reprezentând contravaloarea a 37.024.051 de euro, iar durata de implementare este de 19 luni, calculate de la data semnării contractului, respectiv 30.09.2026.
Proiectul are în vedere reabilitarea/modernizarea acumulărilor nepermanente/poldere existente, precum și a liniilor de apărare (diguri) cu scopul de reducere a riscului de inundații în vederea protejării persoanelor, infrastructurii și obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc, astfel:
- Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării nepermanente Cuceu, județul Sălaj
- Îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării nepermanente Rovinari, județul Gorj
- Reducerea riscului la inundații pe râul Tazlău prin reabilitarea barajului Belci ca acumulare nepermanentă, județul Bacău
- Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării Sălard, județul Bihor
- Supraînălțare diguri incinta Călieni-Nănești, județul Vrancea.
Potrivit oficialului, în cazul barajului Belci din Onești (Bacău), s-a astfel o investiție pentru care nimeni, în ultimii 34 ani, nu a găsit o rezolvare. Belci e primul baraj de pământ din țară, construit în anii `60, are un volum de aproximativ 5 milioane mc, așteaptă finanțare de mult timp și de această acumulare depinde siguranța a zeci de mii de oneșteni.
În 1991, când în bazinul râului Tazlău s-au înregistrat precipitații de 95,6 l/mp, o viitura puternică a rupt barajul, iar un întreg cartier al municipiului Onești (Slobozia) a fost distrus. Peste 30 persoane și-au pierdut viața și peste 250 de gospodării au fost luate de ape.
„Vreau ca astfel de tragedii să nu se repete. Apa e, așa cum știți, prioritatea mandatului meu, iar asta înseamnă inclusiv că accelerăm investițiile care pun în siguranță viața și bunurile oamenilor care locuiesc în zone cu risc la inundații.”, a mai adăugat ministrul Mircea Fechet.