Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Comuna Somes Odorhei jud Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Salsig jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Ruscova jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Leordina jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Jichisu de Jos jud Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Iara jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Farcasa jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suciu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Lapus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Coroieni jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Viseu de Jos jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Bogdan Voda jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Apa jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Marca judetul Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Sapanța jud. Maramureș
Calator prin Ardeal Comuna Pomi jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Ileanda jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Hida jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal orașul Ardud jud. Satu Mare
Calator Prin Ardeal Comuna Desesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal Judetul Salaj
Calator prin Ardeal Tautii Magheraus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Ocna Sugatag jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Nimigea jud. Bistrita-Nasaud
Calator prin Ardeal Comuna Aiton jud Cluj
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Rodna
today10/03/2025
Fost director financiar de bancă, Radu Georgescu trage un semnal de alarmă și anunță că există tot mai multe indicii că turbulențele pe care le traversează economia vor duce spre o criză. Într-o postare pe Facebook, cunoscutul economist explică la ce ar trebui să ne așteptăm în următoarea perioadă și vine cu câteva sfaturi.
În fiecare sâmbătă dimineață citesc datele macroeconomice. Nu fac acest lucru pentru că nu am ce face. O fac pentru că vreau să-mi protejez familia și pe clienții noștri de la CFO Network. O fac pentru că nu vreau să dau faliment peste 12 luni. Azi am citit toate rapoartele BNR publicate în ultima săptămâna. Datele sunt pentru luna ianuarie 2025. Să începem: 1. Creditarea s-a prăbușit – Soldul creditelor acordate firmelor a scăzut cu 2 miliarde lei. Nu s-a mai înâmplat acest lucru de la pandemie. De exemplu în 2024 soldul creditelor a crescut cu 14 miliarde lei. Asta arată că băncile au început să-și retragă creditele, iar firmele au acces mult mai greu la finanțare”, sunt primele vești proaste anunțate de Radu Georgescu.
Confruntați cu creșterea tot mai mare a prețurilor, oamenii nu mai reușesc să pună bani deoparte și să economisească, spune expertul. Și asta nu e tot. Pe lângă faptul că aîn ultimele luni consumul, adică motorul creșterii economice, a încetinit, apar și alte semne proaste. Exact aceleași semnale au apărut și acum 15 ani, într-o perioadă de criză economică foarte grea din care România a ieșit cu greu și abia după câțiva ani.
„2. Economisirea populației s-a blocat. Depozitele populației au rămas la nivelul lui decembrie 2024. De 15 ani depozitele populației cresc în fiecare lună. De exemplu în 2024 depozitele populației au crescut cu 40 miliarde lei. Asta arată că oamenii nu mai reușesc să facă economii din cauza inflației. De aceea consumul a luat-o rău la vale în ianuarie și februarie. 3. Masa monetară a scăzut. Masă monetară ( M1) a scăzut cu 7 miliarde lei în ianuarie. Nu s-a mai întâmplat acest lucru de 15 ani. De exemplu în 2024 mas monetară (M1) a crescut cu 40 miliarde lei. Este un semnal puternic de recesiune economică”, explică fostul șef de bancă.
La final, Radu Georgescu a venit cu concluziile și cu câteva sfaturi. „Concluzii: În 2025 ar trebui să ne punem toți în dormitor lozinca «Cash is king». Warren Buffett, gurul investițiilor, și-a vândut majoritatea acțiunilor și stă pe un munte de cash. În 2025 va fi o bătaie foarte mare pe cash. Statul trage mulți bani din piață pentru a-și finanța deficitul bugetar. De aceea băncile au început să crească dobânzile la depozite. Sunt bănci care oferă 7% dobândă. Asta înseamnă că este doar o problema de timp până când IRCC și ROBOR se vor duce către 10%. Dacă aveți credite în lei, ar fi bine să faceți refinanțare pe dobânda fixă pe cât mai mulți ani. Sfatul meu: Ar trebui să aloci mai mult timp pentru datele macroeconomice. Să iei decizii financiare pentru famila ta sau pentru firma, fără să înțelegi datele macroeconomice, este că și cum conduci un avion cu capul scos pe geam”, a încheiat Radu Georgescu.
Written by: Ogâgău Gabriel
Emisiune educativă pe teme de istorie.
closeCopyright radio SOMES 2024