Clujenii sunt invitați la evenimentul care marchează finalizarea proiectului „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring”, care va avea loc luni, 14 aprilie 2025, începând cu ora 14.00, la Casino Centrul de Cultură Urbană, Parcul Central „Simion Bărnuțiu” Cluj-Napoca.
În cadrul acestui eveniment, fiecare partener implicat va prezenta rezultatele obținute în cadrul proiectului, împărtășind soluțiile inovative și progresul realizat în direcția atingerii obiectivelor de neutralitate climatică. De asemenea, va fi o oportunitate de a discuta despre impactul acestor rezultate asupra comunității locale și asupra ecosistemului european implicat.
Acest proiect are ca scop explorarea unor noi modalități de a atinge neutralitatea climatică prin învățare și schimbări de comportament conduse de tineri, pe baza schimbului de cunoștințe și bune practici între ecosisteme relevante din România, Islanda și Norvegia.
În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.
Proiectul/ inițiativa bilaterală „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring” (Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic: Planificare, coordonare, inspirație) a fost depus spre finanțare de către UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, împreună cu cele trei municipalități din România selectate în Misiunea Europeană pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, Cluj- Napoca, Sector 2 – București și Suceava, precum și cu reprezentanți ai ecosistemelor locale din acestea, în parteneriat cu reprezentanți ai municipalităților din Norvegia și Islanda care fac parte din Misiune: Oslo, Trondheim, Stavanger și Reykjavik.
- Oferirea unor noi oportunități de învățare formale și informale pentru elevi și studenți în domeniul schimbărilor climatice/neutralității climatice într-un context urban.
- Dezvoltarea unei rețele de lucrători de tineret care promovează neutralitatea climatică, inclusiv prin activități intergeneraționale.
- Promovarea cetățeniei active în rândul tinerilor rezidenți interesați de neutralitatea climatică.
- Promovarea comportamentelor de neutralitate climatică prin artă stradală realizată de tineri artiști locali.
- Schimbul de bune practici și experiențe între tinerii actori din România și Islanda implicați în acțiuni climatice.
În data de 17 ianuarie a avut loc evenimentul Tehnologie pentru Climă
Un proiect de dezvoltare inovativă IT, activitate coordonată de către Municipiul Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul căruia au fost prezentate și premiate soluțiile inovative propuse de echipe interdisciplinare de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultățile de Matematică-Informatică, Geografie și Știință și Ingineria Mediului), care au colaborat cu studenți ai Universității din Oslo, Facultatea de Arhitectură și Design – parteneri în proiect. Cele 8 echipe, formate din 60 de studenți, au identificat soluții creative la cele două provocări principale:
• AI-Driven Carbon Footprint Tracker in Cluj
Două dintre aceste echipe au trecut în etapa următoare, iar luni, 14 aprilie 2025 va avea loc prezentarea rezultatelor finale, respective acordarea premiilor I și II.
Aceste soluții au ca scop sprijinirea eforturilor orașului Cluj-Napoca pentru atingerea neutralității climatice.
Premiile acordate de către Primăria Cluj-Napoca pentru activitatea ”Tehnologie pentru Climă” sunt în valoare de 18.000 de euro și urmează să fie înmânate studenților.
O altă activitate la care Primăria Cluj-Napoca acordă premii în valoare de 33 000 Euro este Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030, lansat în data de 28 ianuarie 2025.
ComON Cluj-Napoca Green Mission 2030 urmărește să aducă în prim-plan creativitatea și ideile inovatoare ale tinerilor, contribuind la redefinirea modului în care comunitatea poate influența acțiunile instituțiilor publice, companiilor și organizațiilor. Programul sprijină tinerii să-și dezvolte competențele, abilitățile și o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător.
Rezultatele și căștigătorii activității Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030 vor fi prezentate în cadrul evenimentului din data de 14 aprilie de la ora 14.00. Totodata vor fi prezentate și rezultatele activităților care au intrat în responsabilitatea partenerilor: Federația Tinerilor din Cluj, Universitatea Babeș Bolyai, Centrul Cultural Clujean, Metapolis Architects.