Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Comuna Dorolt jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Somes Odorhei jud Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Salsig jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Ruscova jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Leordina jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Jichisu de Jos jud Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Iara jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Farcasa jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suciu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Lapus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Coroieni jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Viseu de Jos jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Bogdan Voda jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Apa jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Marca judetul Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Sapanța jud. Maramureș
Calator prin Ardeal Comuna Pomi jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Ileanda jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Hida jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal orașul Ardud jud. Satu Mare
Calator Prin Ardeal Comuna Desesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal Judetul Salaj
Calator prin Ardeal Tautii Magheraus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Ocna Sugatag jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Grosi jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Nimigea jud. Bistrita-Nasaud
Calator prin Ardeal Comuna Aiton jud Cluj
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
today14/07/2025
Evenimentul a fost onorat de prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, domnul Radu Rațiu, alături de consilieri județeni, oficiali locali și numeroși participanți, care au luat parte la slujba religioasă și la ceremonia de depunere de coroane de flori la Monumentul lui Avram Iancu.
Considerată cea mai amplă manifestare culturală tradițională din județul Cluj, ediția jubiliară din acest an a fost marcată de o atmosferă deosebită, cu o participare impresionantă și un program artistic de excepție. După momentele solemne, toți cei prezenți au intonat, la unison, cântecul patriotic „Din Țara Moților”, omagiu adus simbolului luptei românești din Apuseni.
Spectacolul folcloric care a urmat a adus pe scenă artiști și ansambluri folclorice de renume, în aplauzele și emoția publicului.
Prin prezența sa, edilul clujean a subliniat importanța păstrării tradițiilor și a memoriei colective, accentuând legătura profundă dintre identitatea locală și valorile naționale.
„Mărișel, Cluj – Crucea lui Iancu! Nu e doar un monument.Este o mărturie de credință, un altar al demnității românești, o chemare la curaj și la iubire de țară.Vă mulțumesc, oameni faini, pentru momentele superbe petrecute împreună!„Avram Iancu suntem TOȚI“!Astăzi, la Crucea lui Iancu din Mărișel, am avut onoarea de a participa la ediția a 50-a a Sărbătorii tradiționale „Avram Iancu”, organizată în memoria Crăișorului Munților și a eroilor din Apuseni care s-au jertfit pentru libertate.Așa cum am transmis în mesajul meu:Crucea lui Iancu nu este doar un monument, ci un altar al identității noastre naționale, mai ales aici, în Transilvania. Spiritul lui Iancu, de undeva din ceruri, se uită la noi și spune: am meritat efortul, pentru că avem o națiune liberă, mândră, cu rădăcini puternice. Fără Avram Iancu, nu am fi ceea ce suntem astăzi. El ne-a dat curajul să ne păstrăm limba, credința, portul și tradiția. A spus aici, în Apuseni: „ pe aici nu se trece, pe aici nu se trece peste românism!”Suntem datori să ducem mai departe valorile pentru care a luptat: munca, educația, credința și memoria celor care au făcut posibil drumul nostru ca națiune.Mulțumesc organizatorilor – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local Mărișel și, în mod special, domnului primar al comunei Mărișel, pentru implicarea constantă în păstrarea vie a memoriei lui Avram Iancu.Cinste memoriei lui Avram Iancu! Cinste eroilor neamului!”, a declarat primarul Emil Boc.
„Stimate domnule primar, onorate oficialități,Stimați moți și dragi români prezenți astăzi aici,Sunt onorată să fiu și în acest an alături de dumneavoastră, în acest loc binecuvântat de Dumnezeu, la cea de-a 50-a ediție a Sărbătorii de la Crucea Iancului, un moment de o semnificație aparte pentru istoria și identitatea noastră națională. Este o zi în care ne adunăm pe aceste plaiuri încărcate de amintiri, pentru a cinsti memoria înaintașilor noștri și, mai ales, jertfa lui Avram Iancu, Crăișorul Munților, cel care a luptat cu atâta curaj pentru libertatea și drepturile românilor ardeleni.Este o jumătate de secol de tradiție neîntreruptă, de omagiere a unor valori fundamentale: curajul, demnitatea, iubirea de țară și credința în neamul românesc. Acest loc, Crucea Iancului, nu este doar un punct geografic, ci un simbol viu al rezistenței și al speranței.Felicit organizatorii, Consiliul Județean Cluj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local al Comunei Mărișel și întreaga comunitate locală, pentru modul exemplar în care ați reușit să duceți mai departe această sărbătoare, transformând-o într-un eveniment de referință la nivel național. Avem datoria de a duce mai departe această tradiție, de a le vorbi copiilor noștri despre Avram Iancu și eroii naționali, despre sacrificiile făcute pentru ca noi să trăim astăzi într-o țară liberă și unită.În încheiere, reiterez angajamentul meu, în calitate de prefect al Județului Cluj, de a sprijini inițiativele care promovează valorile naționale, istoria și cultura noastră.La mulți ani Sărbătorii de la Crucea Iancului!La mulți ani, dragi români!Vă mulțumesc!”, a fost mesajul transmis de doamna prefect Maria Forna.
Sărbătoarea de la Crucea Iancului este organizată anual de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Mărișel.
Crucea Iancului a fost ridicată pentru prima dată în anul 1924, din lemn, pentru a marca 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Ulterior, a fost înlocuită cu o cruce din piatră, iar după distrugerile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, localnicii au reconstruit monumentul în 1944. De atunci, moții se adună an de an la Mărișel pentru a cinsti memoria eroului lor.
Mulțumiri domnului primar Viorel Ghic, al cărui efort susținut a contribuit decisiv la reușita acestui eveniment deosebit. Sărbătoarea de la Crucea Iancului a fost nu doar un prilej de comemorare, ci și o autentică demonstrație de respect față de valorile naționale, tradițiile moțești și spiritul românesc, iar implicarea primarului Viorel Ghic a făcut posibilă desfășurarea în cele mai bune condiții a unei ediții cu adevărat memorabile.
Written by: Moldovan Raluca
județul Cluj la ediția jubiliară a Sărbătorii de la Crucea Iancului! Mii de moți și turiști au sărbătorit la Mărișel
Emisiune de promovare a valorilor tradiționale.
closeCopyright radio SOMES 2024