play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

General

A trăit înconjurată de oameni, dar a murit în singurătate și tristețe. Drama celei care a fost Naarghita: cum i-a frânt Elena Ceaușescu aripile

today12/01/2022

Background
share close

Naarghita este, fără dar și poate, simbolul culturii indiene răsfrânte asupra poporului român, în perioada comunistă.

Este știut că, în comunism filmele indiene erau difuzate „pe bandă rulantă” la noi în țară, astfel că românii au început să prindă gustul dramelor ușor lacrimogene, asezonate cu un fundal muzical pe măsură, venit direct din India.

Așadar, apariția Naarghitei părea un lucru inevitabil, în context.

Naarghita primea o pensie de nimic, după atâția ani de muncă

Naarghita s-a bucurat, ani de-a rândul, de faimă și apreciere din partea fanilor români care rămăseseră impresionați de ceea ce văzuseră „pe sticlă”, importat de regimul comunist direct din India.

Pe numele real Maria Amarghioalei, Narghita a fost o cântăreață și o dansatoare cu mare priză la publicul de la noi din țară.

S-a născut în anul 1939, iar filmul „Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor, avea să-i deschidă orizonturile spre cultura indiană.

Așadar, în anul 1957, începea povestea ei artistică și intra ca figurantă în corpul de balet al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Nu dura mult și Naarghita devenea o adevărată senzație, reușind să umple stadioane întregi de fani și să susțină zeci de concerte. În plus, datorită dedicării sale pentru cultura și arta indiană, artista reușea să le atragă atenția și celor de la Bollywood, primind nenumărate oferte de lucru.

Ajungea până în punctul în care să fie invitată direct de premierul Indiei la New Delhi, pentru a-l cunoaște pe idolul ei, Raj Kapoor – însă despre asta vom vorbi un pic mai încolo.

„Până la 1 milion de euro mi s-a oferit numai pentru un interviu şi un cântec”, povestea cântăreaţa, la un moment dat.

Ne întoarcem mai aproape de prezent, mai exact în anul 2013, an în care Naarghita a plecat dintre cei vii.

Conform relatărilor, ea ar fi trăit cu o pensie de 40 de lei pe lună, iar finalul i-ar fi fost unul nedemn.

Nepoata acesteia ar fi sunat-o pentru ultima oară pentru a o invita la supermarket, însă artista ar fi refuzat invitația, preferând să rămână acasă pentru a găti.

„Sâmbătă era foarte fericită. Nu a dorit să meargă cu mine într-un supermarket, a zis că rămâne acasă să-şi facă ceva de mâncare, o mămăliguţă.

A rămas să o sun luni dimineaţa, numai că atunci când i-am telefonat nu mi-a răspuns. Nici luni seara nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la uşă. Marţi soţul meu a spart uşa şi am găsit-o în pat, cu televizorul funcţionând.

Mămăliga era dată la o parte de pe ochiul de aragaz, ea era în pat şi televizorul mergea”, a povestit nepoata Naarghitei.

Peste două zile, Naarghita era sunată din nou, însă în casă nu mai era nimeni care să poată ridica receptorul – Naarghita murise singură și săracă. Avea să fie găsită întinsă în pat, cu televizorul deschis. Potrivit autopsiei, inima acesteia ar fi cedat.

Elena Ceaușescu i-a interzis să mai călătorească în India

Așa cum povesteam anterior, Naarghita a reușit să devină o senzație inclusiv dincolo de granițele țării noastre, fiind chemată în India.

Aici avea să-și cunoască idolul, pe unicul Raj Kapoor. La scurt timp, cei doi deveneau cei mai buni prieteni, iar artistul indian ajungea până în punctul în care să se îndrăgostească de Naarghita.

Totuși, se pare că cei doi nu ar fi fost întocmai pe aceeași lungime de undă, artista din România preferând să-și continue cariera, nu neaparat să se căsătorească, cu toate că se bănuiește că i-ar fi împărtășit sentimentele lui Raj Kapoor.

Cunoscută pentru faptul că ceea ce spunea „devenea literă de lege”, Elena Ceaușescu i-a interzis, la un moment dat, Naarghitei să mai călătorească în India, ceea ce a pus capăt relației sale cu Raj Kapoor. Evident, o mare lovitură pentru cântăreața și dansatoarea atât de îndrăgostită de India.

Written by: Somes Radio


0%