Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - Orasul Cavnic Jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Satulung jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Huedin jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Sighetu Marmatiei
Calator prin Ardeal - Negresti Oas jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Ciucea jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Negreni jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Camar jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Sanmartin Bihor
Calator prin Ardeal - Jibou Jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Cernesti Maramures
Călător prin Ardeal - Ardusat-județul Maramureș
Călător prin Ardeal - Certeze-județul Satu-Mare
Călător prin Ardeal-comuna Mireșu Mare-județul Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Letca- județul Sălaj
Călător prin Ardeal - comuna Dumbrăvița - Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Rona de Jos-Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Bistra - Maramureș
Călător prin Ardeal -comuna Săcălășeni Radio Someș
Calator prin Ardeal - Baia Mare
Călător prin Ardeal -județul Cluj Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Năpradea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Valea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Remetea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Recea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Repedea Radio Someș
Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Poienile de sub Munte Radio Someș
Filiala din Cluj-Napoca a Academiei Române celebrează anul acesta 75 de ani de funcționare. Sunt șapte decenii și jumătate de când această filială a Academiei Române își îndeplinește cu cinste misiunea de excelență culturală și științifică în Transilvania, atât prin activitatea membrilor săi, academicieni, cât și a celor 10 institute de cercetare pe care le coordonează.
Aniversarea va fi sărbătorită în cadrul unei ceremonii festive, care va marca, deopotrivă, și deschiderea „Zilelor Academice Clujene“, o manifestare de lungă durată, devenită tradițională în viața științifică a Clujului, ajunsă acum la cea de-a XXXVII-a ediție.
Evenimentul va fi găzduit de Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, vineri, 11 octombrie 2024, începând cu ora 11, și este onorat de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
“Manifestarea va fi prezentată de acad. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române. Între invitații de onoare se vor număra ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Irina Munteanu, prefect al județului Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și prof. univ. dr. Ioan Așchilean, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcții, care vor adresa mesajul instituțiilor reprezentate cu ocazia acestei sărbători academice.
Ceremonia de deschidere a Zilelor Academice Clujene va include și patru prezentări în plen, care vor aborda direcții prioritare de cercetare din institutele Academiei Române și vor expune rezultate ale activității desfășurate de cercetătorii clujeni:
Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“: Politică și cenzură. Lucian Blaga cercetător la Filiala Cluj a Academiei RPR
Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu“: Avram Iancu între adorare și contestare
Prof. univ. dr. Adrian Tudurachi, directorul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“ : Două reviste de filologie la ceas aniversar: „Dacoromania” și „Dacoromania litteraria”
Prof. univ. dr. Coriolan Oprean, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei : Frontierele Daciei romane pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Contribuția științifică a Academiei Romane-Filiala Cluj-Napoca.”, transmit organizatorii.
Evenimentul se va încheia cu un moment muzical susținut de artiștii Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.
Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, înființată prin Decretul nr. 198 din 13 august 1948, în contextul reorganizărilor instituționale, de la acea vreme, din învățământul superior a avut ca misiune coordonarea institutelor de cercetare științifică care-și desfășurau activitatea în regiunea transilvăneană. În prezent instituția noastră coordonează activitățile pentru 10 institute și centre de cercetare, active în domeniile: filologie, istorie, artă, sociologie, matematică și informatică, geografie, arheologie, speologie și astronomie, și ale Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca.
Zilele Academice Clujene este un eveniment anual, desfășurat în mod tradițional în perioada octombrie-noiembrie și dedicat direcțiilor de cercetare din institutele și centrele de cercetare coordonate de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române: Institutul de Istorie „George Barițiu“, Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“, Centrul de Studii Transilvane, Arhiva de Folclor a Academiei Române, Centrul de Cercetări Geografice, Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu“, Observatorul Astronomic Cluj-Napoca, Departamentul Cluj al Institutului de Speologie „Emil Racoviță“, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“ din Târgu-Mureș și Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca.
Ediția din acest an, programată în intervalul octombrie–noiembrie 2024, cuprinde simpozioane, conferințe, prezentări ale revistelor institutelor, colocvii și ateliere, în format fizic și hibrid, ce facilitează schimbul de experiență între cei peste 300 de cercetători participanți și specialiștii din mediul universitar național și internațional.
Written by: Elena Vesa
75 de ani Academia Română Filiala Cluj-Napoca Zilele Academice Clujene
Emisiune matinală prezentată Șerban Groza, Ioana Cifor, Cafeneaua deMentă și Neagoș Arian Orlando (Petrică Șomeșanu)
closeCopyright radio SOMES 2024