play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

General

ALEX BOLOGA, MULTIPLU MEDALIAT LA JUDO, NEVĂZĂTOR, SE PREGĂTEȘTE PENTRU DOUĂ COMPETIȚII MAJORE ÎN ACEASTĂ VARĂ

today07/27/2023

Background
share close

Alex Bologa și-a pierdut vederea la 6 ani în urma unui accident urmat de o operație nereușită. Nu s-a lăsat învins de dizabilitate, ba din contră, câștigă medalii la judo, merge în drumeții și patinează.  

Alex Bologa este dublu medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice, iar acum se pregătește pentru competițiile acestui an: Campionatele Mondiale și Campionatele Europene. Clujeanul în vârstăă de 27 de ani se antrenează de două ori pe zi, câte șase zile pe săptămână.

Anul acesta, ambele competiții vor fi în luna august, iar Alex, ca de obicei, este favorit la medalii. El spune că nu simte niciun fel de presiune.  

„Depinde cum o privești. Presiunea ți-o faci tu. Trebuie doar să te gândești că ești acolo ca să dai tot ce e mai bun din tine și cu siguranță vei reuși să obții ceea ce-ți dorești” – declară Alex Bologa, dublu medaliat cu bronz la judo, la Jocurile Paralimpice. 

„Ne aflăm în toiul pregătirii pentru Europene și Campiontele Mondiale la Para judo. Obiectivele noastre, bineînțeles, fiind medalii la amândouă competițiile. Cu cât mai strălucitoare, cu atât mai bune. Anul acesta e un an foarte atipic, deoarece avem și Europenele și Mondialele în aceeași lună. Europenele vor fi pe 8-10 august, iar Mondialele în perioada 23-26 august” –  spune Tamas Gergely, antrenorul lui Alex Bologa. 

Alex trebuie să aibă grijă să se mențină în limitele categoriei. El concurează la 60 de kilograme și spune că respectă un regim alimentar special. 

Sportivul a fost descoperit într-o selecție făcută într-o școală de nevăzători din Cluj. Alex a a devenit rapid unul dintre cei mai buni judoka din lume. El a învățat procedeele într-un mod special. Antrennorii efectuează procedurile pe el, iar el încearcă să reproducă ceea ce a simți. 

Chiar dacă judo-ul este viața lui, Alex și-a pregătit și cariera de după sport. El a terminat cursurile Facultății de Psihopedagogie, dar și un curs de masaj, iar supă ce va renunța la competiții își dorește să scrie o carte.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%