play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

General

Anul 2024 aduce la Cluj-Napoca începerea lucrărilor de reabilitare a Catedralei Mitropolitane – 10 milioane de euro din fonduri europene sunt alocați pentru lucrări

today01/01/2024

Background
share close

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească.

Catedrala a fost construită în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933. Cunoscuţii arhitecţi Constantin Pomponiu şi Georges Cristinel sunt cei care au realizat lucrarea. Pentru construcţia catedralei au fost utilizate materiale noi, scheletul fiind din beton armat, iar paramentele din piatră cioplită.

Catedrala ortodoxă  va fi inclusă în circuitul turistic

Catedrala ortodoxă din Cluj-Napoca a mai fost restaurtă, dar doar în exterior la începutul anilor 2000. În prezent, edificiul arhitectural necesită noi intervenții pentru reabilitare și restaurare pentru a fi redat circuitului turistic.

Anul acesta vor începe lucrările de restaurare după ce a fost aprobat Proiectul „Reabilitare, restaurare şi introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121″. Acesta se va implementa în baza contractului de finanţare semnat între Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în calitatea de beneficiar al finanţării.

Intervențiile propuse sunt: reabilitarea structurii de rezistență; intervenții structurale; realizarea ansamblului de scări și pasarele care vor deservi traseul turistic. Se vor reabilita și spațiile interioare în special la: pronaos, naos și altar, dar și cele de la nivelul subsolului. Vor continua lucrările de pictură în tehnica mozaic; plastica arhitecturală de fațadă, registrul compozițional al ferestrelor, registrul decorativ superior; conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice.

Date despre proiect

Proiectul este finanțat în cadrul priorității 7 a programului, o regiune atractivă, prin apelul PRNV/2023/711/1 – Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea.

Perioada de implementare a proiectului este de 5 ani, în intervalul 01.01.2024 – 31.12.2028. Valoarea totală a proiectului este de 56.895.027,45 lei, din care 28.706.269,02 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5.065.812,19 lei din bugetul național și diferența din cofinanțare.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%