Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș
Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș
Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș
Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș
todaydecembrie 4, 2022
În curând, casele românilor vor trebui să aibă aparatul care devine obligatoriu. Acesta trebuie montat mai repede decât era anterior prevăzut de către o anumită categorie de persoane.
Contoarele inteligente vor deveni obligatorii în cazul energiei electrice. În prezent, în România sunt montate aproximativ două milioane de astfel de dispozitive, însă această cifră este departe de numărul necesar, adică nouă milioane de contoare inteligente.
Fiecare locuință din România are la dispoziție să monteze un astfel de dispozitiv până la sfârșitul anului 2028, însă o anumită categorie de persoane va trebui să grăbească procesul, potrivit ANRE. Instituția a transmis că acei clienți finali care au un consum anual mai mare decât pragul stabilit, dar și cei care dețin surse de producere cu putere mai mică de 10 kW vor trebui să instaleze acest tip de măsurare până la data de 1 ianuarie 2024.
În cazul celorlalți consumatori, termenul este până la data de 31 decembrie 2028. Noile dispoziții se regăsesc într-o ordonanță de urgență care a fost adoptată de curând. Potrivit acesteia, pragurile de consum diferă de la un furnizor al energiei electrice la altul.
Dacă în cazul rețelei Transilvania Nord, pragul este de 2.400 kWh pe an, adică 200 kWh pe lună, Distribuție Energie Oltenia a stabilit un maxim de 3.500 kWh, ceea ce înseamnă un consum lunar de aproximativ 292 kWh. Din aceeași ordonanță reiese faptul ca toti consumatoriu vor trebui să suporte o parte din costurile de instalare a contoarelor inteligente.
Vestea bună constă în faptul că prețul montării unui astfel de dispozitiv a scăzut sub 500 de lei. În trecut, costul montajului era suportat în totalitate de către distribuitorii de energie electrică, iar acestea erau recuperate prin tarifele de distribuție,
Written by: Somes Radio