Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Comuna Somes Odorhei jud Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Salsig jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Ruscova jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Leordina jud Maramures
Calator prin Ardeal comuna Jichisu de Jos jud Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Iara jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Farcasa jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suciu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Lapus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Coroieni jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Viseu de Jos jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Bogdan Voda jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Apa jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Marca judetul Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Sapanța jud. Maramureș
Calator prin Ardeal Comuna Pomi jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal Comuna Ileanda jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Hida jud. Salaj
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal orașul Ardud jud. Satu Mare
Calator Prin Ardeal Comuna Desesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Dragu jud. Salaj
Calator prin Ardeal Judetul Salaj
Calator prin Ardeal Tautii Magheraus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Ocna Sugatag jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Nimigea jud. Bistrita-Nasaud
Calator prin Ardeal Comuna Aiton jud Cluj
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Rodna
today31/01/2024
În seara zilei de luni, 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, la vârsta de 89 de ani, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor.
Este înmormântat în cripta ierarhilor, din demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
,,Moartea nu este un fenomen, ci o pregătire a omului pentru ceea ce urmează. Noi, creștinii ortodocși, cunoaștem că sufletul omului nu moare, ci se transformă dintr-un mod de existență în altul, știut numai de Dumnezeu. Moartea este relativă, e o punte de trecere dintr-o stare în alta. Noi credem în învierea morților și în propria noastră înviere”, spunea -Mitropolitul Bartolomeu Anania!
“Ne aducem aminte astăzi cu recunoștință și respect de ÎPS Mitropolitul Bartolomeu Anania, cunoscut ca „Leul Ardealului”, un nume care îi reflecta puterea spirituală și devotamentul față de credință. Cu înțelepciunea sa profundă și cuvintele pline de har, Înalt Prea Sfinția Sa a fost o lumină pentru credincioși, călăuzindu-i pe calea credinței și a mântuirii.
Astăzi, la 13 ani de la trecerea sa în veșnicie, amintirea și învățăturile sale rămân vii în inimile noastre. Îi aducem omagiu pentru viața sa dedicată slujirii lui Dumnezeu și aproapelui și ne rugăm ca sufletul său să găsească odihnă în împărăția cerească.”, a scris pe o rețea de socializare Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Înaltpreasfințitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, cunoscut ca un veritabil cărturar și scriitor (Valeriu Anania), s-a născut în familia clericului ortodox Vasile Anania, în comuna Glăvile din Vâlcea. Aici a făcut școala primară. A urmat apoi cursurile Seminarului Teologic Central din Capitală (1933-1941). Bacalaureatul și l-a dat la Liceul ‘Mihai Viteazul’, în 1943.
În anul 1942, la 2 februarie, Valeriu Anania a intrat în monahism la Mănăstirea Antim din București, primind numele Bartolomeu. Între anii 1941-1948 a urmat studii superioare de teologie la București, Cluj și Sibiu. A absolvit Academiei Teologice ‘Andreiane’ din Sibiu. Între timp a fost și student la medicină la Sibiu și Cluj între anii 1945-1946. A mai studiat muzica instrumentală la Cluj.
În anul 1946 conduce greva studențească antirevizionistă și anticomunistă, eveniment urmat de un șir lung de arestări.
A fost stareț la Mănăstirea Toplița, în perioada iulie-decembrie 1947, iar între anii 1948-1950 a ocupat funcția de intendent la Palatul patriarhal și inspector eparhial pentru învățământul bisericesc.
Condamnat la muncă silnică
În anul 1958 este condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică pentru ‘uneltire contra ordinei sociale’. Și-a ispășit pedeapsa la Jilava, Pitești și Aiud. În anul 1964 a fost eliberat prin decret general de grațiere. În perioada 1965-1976 a ocupat mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada. Este hirotonit preot la 29 octombrie 1967 de către episcopul Victorin al Americii. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acirdat apoi rangul de arhimandrit.
S-a întors în țară, iar din 1976 și până în anul 1982 a fost director al Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. În 1982 s-a pensionat și s-a retras la Mănăstirea Văratec. Aici s-a dedicat în totalitate scrisului.
la 21 ianuarie 1993 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. A fost hirotonit și instalat arhiereu la 7 februarie 1993 la Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca.
Ca arhiepiscop al Clujului a luptat pentru dinamizarea activității pastorale a clerului. De asemenea, și-a dorit diversificarea acesteia în funcție de cerințele actuale ale societății. A implicat Biserica în acțiunile de asistență socială, organizate pentru refacerea legăturilor dintre Biserică și Cultură. A îndrumat tineretul de la amvon și prin diverse întâlniri -, pentru dezvoltarea relațiilor ecumenice practice prin păstrarea identității proprii.
În 4 noiembrie 2005 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea unei Mitropolii la Cluj. În anul 2006, din inițiativă validată de Adunarea Națională Bisericească, Bartolomeu Anania este instalat de către Patriarhul Teoctist al României, Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Înal Prea Sfințitul Bartolomeu Anania a avut și o activitate literară prodigioasă, care i-a adus numeroase premii și medalii. Pentru activitatea sa ecleziastică a fost distins cu ‘Crucea Patriarhală’ -București, ‘Ordinul Sfântului Mormânt’ al Patriarhiei Ierusalimului, „Ordinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei.
Written by: Petrica
comemorare In memoriam Inalt Prea Sfințitul Bartolomeu Anania
Emisiune de promovare a valorilor tradiționale.
closeCopyright radio SOMES 2024