play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

General

Astăzi se împlinesc 13 ani de când Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a mutat la Domnul

today01/31/2024

Background
share close

În seara zilei de luni, 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, la vârsta de 89 de ani, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor.

Este înmormântat în cripta ierarhilor, din demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

,,Moartea nu este un fenomen, ci o pregătire a omului pentru ceea ce urmează.   Noi, creștinii ortodocși, cunoaștem că sufletul omului nu moare, ci se transformă dintr-un mod de existență în altul, știut numai de Dumnezeu.   Moartea este relativă, e o punte de trecere dintr-o stare în alta. Noi credem în învierea morților și în propria noastră înviere”, spunea  -Mitropolitul Bartolomeu Anania!

In memoriam Bartolomeu Anania

“Ne aducem aminte astăzi cu recunoștință și respect de ÎPS Mitropolitul Bartolomeu Anania, cunoscut ca „Leul Ardealului”, un nume care îi reflecta puterea spirituală și devotamentul față de credință. Cu înțelepciunea sa profundă și cuvintele pline de har, Înalt Prea Sfinția Sa a fost o lumină pentru credincioși, călăuzindu-i pe calea credinței și a mântuirii.

Astăzi, la 13 ani de la trecerea sa în veșnicie, amintirea și învățăturile sale rămân vii în inimile noastre. Îi aducem omagiu pentru viața sa dedicată slujirii lui Dumnezeu și aproapelui și ne rugăm ca sufletul său să găsească odihnă în împărăția cerească.”, a scris pe o rețea de socializare Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

 

Biografia mitropolitului Bartolomeu Anania

Înaltpreasfințitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, cunoscut ca un veritabil cărturar și scriitor (Valeriu Anania), s-a născut în familia clericului ortodox Vasile Anania, în comuna Glăvile din Vâlcea. Aici a făcut școala primară. A urmat apoi cursurile Seminarului Teologic Central din Capitală (1933-1941). Bacalaureatul și l-a dat la Liceul ‘Mihai Viteazul’, în 1943.

În anul 1942, la 2 februarie, Valeriu Anania a intrat în monahism la Mănăstirea Antim din București, primind numele Bartolomeu. Între anii 1941-1948 a urmat studii superioare de teologie la București, Cluj și Sibiu. A absolvit Academiei Teologice ‘Andreiane’ din Sibiu. Între timp a fost și student la medicină la Sibiu și Cluj  între anii 1945-1946. A mai studiat muzica instrumentală la Cluj.

În anul 1946 conduce greva studențească antirevizionistă și anticomunistă, eveniment urmat de un șir lung de arestări.

A fost stareț la Mănăstirea Toplița, în perioada iulie-decembrie 1947, iar între anii 1948-1950 a ocupat funcția de intendent la Palatul patriarhal și inspector eparhial pentru învățământul bisericesc.

 

Condamnat la muncă silnică

În anul 1958 este condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică pentru ‘uneltire contra ordinei sociale’. Și-a ispășit pedeapsa la Jilava, Pitești și Aiud. În anul 1964 a fost eliberat prin decret general de grațiere. În perioada 1965-1976 a ocupat mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada. Este hirotonit preot la 29 octombrie 1967 de către episcopul Victorin al Americii.  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acirdat apoi rangul de arhimandrit.

S-a întors în țară, iar din 1976 și până în anul 1982 a fost director al Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. În 1982 s-a pensionat și s-a retras la Mănăstirea Văratec. Aici s-a dedicat în totalitate scrisului.

Arhiepiscop și apoi Mitropolit

la 21 ianuarie 1993 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. A fost hirotonit și instalat arhiereu la 7 februarie 1993 la Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca.

Ca arhiepiscop al Clujului a luptat pentru dinamizarea activității pastorale a clerului. De asemenea, și-a dorit diversificarea acesteia în funcție de cerințele actuale ale societății. A implicat Biserica în acțiunile de asistență socială, organizate pentru refacerea legăturilor dintre Biserică și Cultură. A îndrumat tineretul de la amvon și prin diverse întâlniri -, pentru dezvoltarea relațiilor ecumenice practice prin păstrarea identității proprii.

În 4 noiembrie 2005 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea unei Mitropolii la Cluj. În anul 2006,  din  inițiativă validată de Adunarea Națională Bisericească, Bartolomeu Anania este instalat de către Patriarhul Teoctist al României, Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

 

Înal Prea Sfințitul Bartolomeu Anania a avut și o activitate literară prodigioasă, care i-a adus numeroase premii și medalii. Pentru  activitatea sa ecleziastică a fost distins cu ‘Crucea Patriarhală’ -București, ‘Ordinul Sfântului Mormânt’ al Patriarhiei Ierusalimului, „Ordinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei.

Written by: Somes Radio


0%