play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

General

Atenție: Două metode de fraudă prin care românii rămân fără bani în conturile bancare

today02/20/2024

Background
share close

Infractorii și-au diversificat metode prin care golesc conturile bancare ale românilor. Numeroase astfel de cazuri au fost înregistrate la nivelul județului Sălaj. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a transmis un comunicat de presă prin care explică modul în care acționează infractorii. Cele mai întâlnite sunt metoda OLX și metoda DEEPFAKE

„Metoda OLX”:

 • Persoane care se recomandă ca potențiali cumpărători online cer datele cardurilor bancare ale victimelor. Pretextul este virarea contravalorii produselor direct în contul bancar al vânzătorului. Acţiunea este urmată de efectuarea de plăţi din cont fără consimţământul titularului contului.

„Metoda „DEEPFAKE”:

 • Utilizând inteligenţa artificială, infractorii falsifică conţinutul unor înregistrări video sau audio. Persoanele vătămate sunt induse în eroare cu privire la posibilitatea realizării unor câştiguri rapide sub pretextul unor investiţii în acţiuni din portofoliul unor societăţi cotate la bursă. (de exemplu: Trans Gaz, Trans Electrica, Hidroelectrica, etc.) În cadrul acestor mesaje promovate intens în mediul on-line, se falsifică conţinutul unor înregistrări video sau audio.  Sunt lansate diverse clip-uri care înfăţişează oameni de afaceri sau alte persoane care deţin funcţii cheie, care recomandă acest tip de investiţii. Consecinţa este inducerea în eroare a potenţialilor investitori şi cauzarea unor prejudicii semnificative acestora. Concomitent,  se vulnerabilizează sistemul bancar prin accesarea conturilor bancare fără consimţământul titularilor. S-a constatat că, sub pretextul efectuării unor investiţii de aproximativ 1.200 lei în acest gen de acţiuni, persoanelor vătămate li se solicită să comunice datele cardurilor bancare. Uneori li se cere să-şi instaleze în teminalele mobile diverse aplicaţii care, odată instalate, au aptitudinea de a colecta şi transmite neautorizat datele bancare din respectivele telefoane, şi de a efectua viramente neautorizate din conturile bancare.

„Având în vedere toate aceste aspecte, reiterăm recomandarea de a nu se comunica nimănui datele bancare, sub niciun pretext, de a nu se lansa efectuarea de investiţii decât într-un cadru organizat, prin mijloace sigure de subscriere sau prin societăţi de brokeraj acreditate de organismele de control, etc. Asiguăm opinia publică de faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj împreună cu organele de poliţie angrenate în instrumentarea cazurilor de acest tip depun toate eforturile pentru identificarea autorilor şi recuperarea sumelor ce fac obiectul fi-audelor, însă demersurile nu sunt deloc facile, întrucât autorii folosesc identităţi false, conturi create pe numele altor persoane și nu de puține ori sumele de bani sunt virate în străinătate, în conturi bancare din jurisdicții în care cooperarea judiciară în materie penală se efectuează cu mare dificultate.”, se arată în comunicat.

Carmen IANCU

Written by: Somes Radio


0%