play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Luna jud Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Orasul Viseu de Sus jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Targu Lapus judetul Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Suatu judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare

  • play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba

General

Carnea de miel mai rentabilă la fermieri decât în supermarketuri

today08/04/2024

Background
share close

Fermierii care comercializează miei în această perioadă spun că vor menține prețurile până la Paști. Carnea de miel comercializată de fermieri are prețul sub cele stabilite în marile lanțuri de magazine. Românii care vor achiziționa miei vii  vor plăti în jur de 23 de lei pe kilogram. Cei care cumpără carnea de la fermieri, au șanse să plătească 40 de lei pe kilogram.

Carnea de miel se cumpără  în  România cu 45 lei/kg, până la 50 lei/kg, dacă aceasta este procurată din piețe. Prețul cărnii de miel în viu este de peste 23 de lei/kg. În schimb, cea din vitrinele supermarketului depășește 55 de lei pe kilogram.

Carcasa de miel se vinde cu prețuri cuprinse între 45lei/kg și 48 de lei/kg. Mușchiulețul sare de 80 de lei /kg, iar pulpa este sub 40lei/kg. Fermierii spun că aceste prețuri vor fi menținute și în săptămâna Paștilor și nu vor suferi modificări. Fermierii spun că va fi suficientă carne pentru piața din România, dat fiind că am avut o iarnă blândă.

ANSVSA recomandă populației să își achiziționeze carne pentru masa de Paște din locuri autorizate.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

ANSVSA va demara controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în

  • pieţele agro-alimentare,
  • abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară,
  • unităţile de tranşare a cărnii,
  • unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală,
  • unităţile de vânzare cu amănuntul .

Veterinarii vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare.  În perioada 22 aprilie – 03 mai 2024 este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul fiecărei DSVSA județene.

Acţiunile de control vor avea în vedere modul în care sunt respectate următoarele cerințe:

Fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, procesatorii, distribuitorii cărnii de miel şi a produselor derivate  deţin autorizare sanitară-veterinară.

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate.

Loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare trebuie însoţite de certificat sanitar veterinar.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se obţine numai la cererea directă a consumatorilor. Aceasta trebuie supusă examenului sanitar veterinar. Marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale. Se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.
Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;
respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

 

Written by: Petrica