” Casa Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu” din Bistrița a fost inaugurată astăzi, 24 octombrie 2023. La eveniment au fost prezenți antreprenorii care și-au adus contribuția la reabilitarea clădirii, dar și oameni din administrație.
Clădirea a fost construită în anul 1912, și a fost casa pentru fratele poetului național Mihai Eminescu, Matei Eminescu, între anii 1924-1929.
Casa Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu va găzdui evenimente culturale, prezentări, conferințe, lansări de carte și va avea și funcție muzeală și de arhivă.
Vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți. Dintre autorii pe care îi vom găsi în aceste săli, îi amintim pe:Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle, etc.
Clădirea a fost restaurată și adusă aproape de aspectul original în ceea ce privește elementele decorative, picturile de pe suprafața fațadei, dar și coloristica pastelată recomandată în urma studiului stilistic și istoric.
Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 8,5milioane de lei, sumă asigurată din Bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Noua clădire are următoarea compartimentare
- Demisol- 2 săli de lectură, biroul bibliotecarilor, sală patrimoniu, o cafenea cu acces direct din exterior, spații tehnice și un grup sanitar.
- Parter: încăperile au fost transformate în săli de expunere și de păstrare a colecțiilor speciale a donațiilor de manuscrise/documente culturale/literare. (sala George Coșbuc, sala Liviu Rebreanu, Sala Andrei Mureșanu/ Ion Pop Reteganul, sala Mihai Eminescu/Veronica Micle, Sala Nicolae Manolescu.
- Mansardă: o sală multifuncțională pentru evenimente culturale – prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări, colocvii, expoziții, etc.