play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Apahida Radio Someș

Play Now
 • home Home
 • keyboard_arrow_right General
 • keyboard_arrow_right News
 • keyboard_arrow_right Articole
 • keyboard_arrow_rightCâteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariția a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești

General

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariția a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești

todayfebruarie 6, 2023

Background
share close

Aurelian Andreescu a fost unul dintre cei mai importanți și apreciați cântăreți români din toate timpurile.
Din păcate, Andreescu avea să moartă prematur, la vârsta de 44 de ani, în urma unor complicații medicale, pe fondul unei adicții pe care nu a putut-o stăpâni.
Aurelian Andreescu nu s-a născut în epoca vocii modificate pe computer. Pe vremea lui, ori aveai talent, ori n-aveai – era atât de simplu.

Mulți dintre cei care au crescut cu muzica anilor precedenți ar spune că Aurelian Andreescu a fost, poate, cea mai bună voce masculină a tuturor timpurilor, tremolo-ul specific nemaifiind întâlnit până atunci și nici de atunci.

S-a născut în data de 12 mai 1942 la București și a murit la Constanța în anul 1986. A fost căsătorit de două ori; prima dată cu Ana Ciumetti, a doua oară cu Mariella Annie Dumitru, de profesie balerină.

Despre el, George Stanca avea să povestească: „Avea o mare calitate. Făcea nişte biftec-tartar extraordinar! I-am luat un interviu când era căsătorit cu prima soţie, Ana. Aurică chiar avea un cântec care se intitula Ana şi era scris special de George Grigoriu pentru soţia lui. Îmi aduc aminte că Aurică avea un motan pe care l-a introdus astfel in discuţie: Uite, avem tot felul de animale, motanul Costică, Ana… Uneori era ironic. Ana era o femeie mai rece. El suferea foarte mult din cauza asta. O iubea foarte mult, dar ea nu prea îi răspundea. Mulţi spuneau că Ana îl chinuia foarte mult. Era un dispreţ reciproc. Ea îi vorbea de sus, iar el îi răspundea cu umor. Tot el m-a învăţat să beau cafea cu sare”.
Prima sa căsătorie s-a închiat din cauza faptului că Andreescu suferea de sterilitate. Cu toate astea, marele cântăreț a înfiat un copil cu cea de-a doua soție. „L-am ales pe Mirel din prima clipă”, a declarat, la un moment dat, artistul.
Imediat după anul 1980, Aurelian Andreescu se îmbolnăvea cumplit de hepatită, iar la calcul se adăugau inclusiv nopțile pierdute pe la cântări, plus cantitatea mare de alcool consumată. „Localul este necruţător. Niciodată nimeni nu m-a întrebat ce mănânc. Toţi mă întrebau ce beau”, a spus el.

„Cu un an înainte de a muri, avusese o comă hepatică. Generalul Şuteu a fost cel care l-a tratat şi l-a salvat de la operaţie. Una dintre recomandările doctorului a fost să evite Litoralul şi, implicit, expunerea la soare. În anul dispariţiei, adică în 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambaşu. Nişte nenorociţi, aşa-zişi admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale.

L-a rugat pe Geambaşu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat, cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeaşi seară la Spitalui Judeţean Constanţa. În acea zi cumplită, menajera m-a trezit din somn, spunându-mi să vin urgent la telefon. Era Mirabela Dauer, care mi-a zis că Aurelian încetase din viață. La înmormântare mi s-a făcut rău și a trebuit să fiu scos afară din bisericp. Portretul lui era pus pe catafalc, iar din stația de amplificare se auzeau melodiile Copacul, Oameni sau Tu ești primăvara mea. La câteva zile după ceremonia funerară, m-am dus la mormânt și i-am plantat doi brăduți”, a povestit, despre ultimele zile de viață ale lui Aurelian Andreescu Cornel Constantiniu.

La rândul său, Marius Țeicu l-a apreciat enorm pe acesta. „Era capabil de o interpretare magică, o frazare frumoasă care izvorau dintr-o enormă sensibilitate. Avea strânse la un loc toate caracteristicile pe care şi le-ar dori un compozitor, de aceea toţi dădeau, pur şi simplu, năvală peste el”.

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

General

Cine este Maria Dragomiroiu. Este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din România. Maria Dragomiroiu are o voce deosebită, iar la 67 de ani, artista arată incredibil. Cântăreața a reușit să cucerească inimile tuturor, dar puțini sunt cei care știu că a trecut prin momente dramatice de-a lungul vieții.

Maria Dragomiroiu este una dintre cele mai iubite cântărețe de muzică populară din țara noastră. Zâmbetul cald, talentul muzical și frumusețea acesteia au cucerit întreg publicul încă de la primele apariții. Chiar dacă întotdeauna a urcat pe scenă afișând un zâmbet larg, viața artistei nu a fost mereu plină de fericire. A fost pasionată de muzică încă de mică, iar pentru ea calitatea contează, nu cantitatea. Niciodată nu a considerat […]

todayfebruarie 6, 2023


0%