play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Poienile de sub Munte Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Strâmtura Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Cupșeni Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Ariniș Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Bârsana Radio Someș

General

Câteva zeci de copii din județul Satu Mare au participat la un proiect educativ susținut de polițiștii din Tășnad

today04/18/2024

Background
share close

Elevii de la Școala Gimnazială Acâș, din județul Satu Mare au fost pentru o zi „ajutoare de poliție”. Totul s-a întâmplat în cadrul atelierelor de lucru organizate de polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și Secției Poliție Rurală Tășnad și circumscrise proiectului național ,,Fără discriminare”.

Elevii au aflat că prin activitatea sa Poliţia Română trebuie să protejeze toţi cetăţenii în mod egal, fără discriminare şi fără a face distincţii în funcţie de rasă, culoare, origine etnică sau socială, apartenenţă politică, opinie, limbă, religie, sex, orientare sexuală sau alt criteriu.

Ajutor de polițist

Participanții, în majoritatea tineri vulnerabili, au avut posibilitatea fie alături de reprezentanții Poliției Române, să fie preț de o zi ,,ajutoarele polițiștilor”. Ei s-au familiarizat cu munca de poliție, cu tehnica, dotarea, autoutilitarele folosite de către polițiști. De asemenea, au avut ocazia să își clarifice anumite noțiuni și să își reactualizeze informații legate de siguranța lor, ca elevi, dar și ca membri ai comunității locale din Acâș.

În cadrul atelierelor de lucru desfășurate, elevii participanți, coordonați de către cadrele didactice, au putut experimenta realitatea prin ,,lentila drogurilor”. Prin testarea unor ochelari speciali au putut să conștientizeze efectele substanțelor psihoactive și consecințele consumului și traficului asupra funcționării normale a organismului. Astfel, cu mintea limpede, au reușit să sesizeze modul în care realitatea este percepută diferit, la nivel de distorsionare a formei, distanței, mărimii, spațiului, până la afectarea mobilității și motricității.

Polițiștii le-au vorbit și despre răspunderea penală, reglementările legislative aferente domeniului delincvenței juvenile, despre obligații și drepturi în mediu școlar.

Demonstrații cu tehnica din dotare

Copiilor li s-a oferit posibilitatea ca, în grupuri restrânse, fiecare să încerce echipamentul polițiștilor (casca, scutul de protecție, vesta antiglonț, etc). Ei au putut să privească de aproape autospecialele din dotarea polițiștilor ( mașina polițiștilor cu semnalele sonore și luminoase, cu stația de recepție și întreg echipamentul specific) și să asiste la demonstrațiile oferite de polițiști privind folosirea tehnicii din dotare. Fiecare elev a reușit să fie în apropierea polițiștilor, să pună întrebări, să primească răspunsuri din partea specialiștilor, să se familiarizeze cu meseria de polițist.

Totodată, polițiștii din structura prevenire s-au axat și pe transmiterea unor mesaje preventive referitoare la siguranța tinerilor acasă, în comunitate, la locurile de joacă, pe stradă, dar și în mediul online, urmărindu-se și sensibilizarea participanților față de măsurile de siguranță pe care le pot adopta cu facilitate, precum și față de comunicarea cu un adult.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%