play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Cășeiu Radio Someș

Play Now
 • home Home
 • keyboard_arrow_right General
 • keyboard_arrow_right News
 • keyboard_arrow_right Articole
 • keyboard_arrow_rightCe se întâmplă într-o zi de toamnă la Casa Costumului Popular din Salva ?!

General

Ce se întâmplă într-o zi de toamnă la Casa Costumului Popular din Salva ?!

todayseptembrie 15, 2022 2

Background
share close

Astăzi am poposit la Salva, e toamnă, stropii de ploaie cad ușor, vremea e mohorâtă și doar ici colo vezi câte un om pe drum. Ne oprim așa cum ne-am obișnuit mereu acasă la Virginia Linul, celebra creatoare de costume populare. Încă de când am ajuns în fața porții am simțit un miros îmbietor si ne întrebam oare ce mai pregătește bun de data aceasta ? Nu știu câți dintre voi i-ați trecut pragul dar mereu face câte ceva de-ale gurii.

De cum am intrat în curte am observat zarvă mare și multe gospodine care se întreceau în rețete. Brusc mi-a venit în minte curtea bunicilor unde toamna nu era loc de pierdut vremea, mereu era cineva pe acolo care pregătea camara pentru iarnă. Am găsit-o pe Virginia Linul în mijlocul acelor socăcițe care pregăteau sâlvoiț (dulceața de prune) dar asta era doar prima parte, pentru că tot acolo în curte se pregătea si zacusca. NU doar de un fel. Nuuu, nu e stilul Virginiei, la ea în cămară musai să găsești de toate.

În plin proces de fabricație, cum ar spune industriașii, se afla zacuscă de hribi, vinete și neapărat și cea de fasole. Ne facem comozi și ne retragem pe o bancuță lângă masă și ca să nu pierdem vremea ne transormăm rapid în jurați de emisiuni culinare. Gustăm tot ce prindem pe masă: zacuscă (de toate felurile),murături, dulceață și chiar sâlvoiț, pâine de casă. Ce să vă spun de gust? Gustul copilăriei, gustul de acasă. Bun dom’le, foarte bun ! Mai ales zacusca de hribi, superbă !

Mult nu am pierdut vremea în curte lângă femeile puse pe treabă, nu de alta dar la cât de pornite erau sigur următoarea mișcare era să ne pună și pe noi la treabă. Nu ne pricepem, nu ne băgăm, probabil ar fi fost scuza. Știți, noi mai mult cu mâncatul.

Am uitat un aspect important ! Cele care ajutau și se întreceau în rețete erau câteva din Florile Dumitrene. Le știți : emisiuni, spectacole și alte manifestări tradiționale. Harnice și talentate doamne. O energie debordantă, mereu fac câte ceva și parcă nu obosesc niciodată.

După ce am terminat cu degustatul și le-am ținut din treabă suficient pe doamne ne-am retras cu Virginia Linul în Casa Costumului Popular. Nici nu știu cum să vă descriu în cuvinte ce întâlnești în acel loc. Costume din toate zonele țării și toate mărimile posibile, opinci, cizme, curele, pălării, mărgele, coliere, veste, paltoane, rochii din Linia Tradițională si alte obiecte vestimentare la care nu mă pricep. Cert este că locul e atât de frumos gândit încât nu simți că ești într-un magazin, mai degrabă te simți ca într-un muzeu, dar nu unul rece ci unul cald, așa cum era camera aceea a bunicilor în care iși păstrau cele mai de preț obiecte.

Cât am stat în acel loc și Virginia Linul ne-a povestit depre cusut, modele, moda de azi și ieri și tradiții și obiceiuri, în locație și-au făcut loc câteva persoane venite tocmai din București (călători de ocazie). Ce credeți că a urmat ? Hai la masă, hai la zacuscă, hai la sâlvoiț și alte degustări celebre prin care tocmai trecusem și noi.

Nu știm dacă mai sunt acolo, nu știm dacă au cumpărat ceva dar un lucru e cert. S-au simțit bine, au spus-o și ei, o spunem și noi. La Virginia Linul nu te simți ca la magazin, unde cineva mereu e în spatele tău și te presează să cumperi. La Virginia Linul te simți ca acasă ! CASA COSTUMULUI POPULAR !

Cu siguranță revenim. Vă îndemnăm și pe voi, când sunteți prin zonă sau într-o zi de relaxare mergeți la Salva, Casa Costumului Popular vă așteaptă.

Vă promit că veți reveni !

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

General

Asfaltarea continuă la Beclean, stradă cu stradă!

Lucrările din orașul Beclean sunt în plină derulare în aceasta perioadă. Pe lângă lucrările de infrastructură la centura orașului, așteptate de toți cei care locuiesc și tranzitează Becleanul, primarul Nicolae Moldovan a anunțat că până în 2023 nici o stradă din oraș nu va rămâne neasfaltată. Acesta și-a anunțat concitadinii că "Asfaltarea continuă la Beclean, stradă cu stradă! Astăzi e rândul străzii Nicolae Bălcescu și urmează Mihai Viteazul, Griviței, Dobrogeanu […]

todayseptembrie 14, 2022 2


0%