play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Poienile de sub Munte Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Strâmtura Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Cupșeni Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Ariniș Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Bârsana Radio Someș

General

CJCPCT Cluj: Elevii clujeni învață să încondeieze ouă pentru Paști alături de consultantul artistic Claudiu Cubleșan

today04/07/2024

Background
share close

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj desfășoară o serie de ateliere în cadrul cărora peste 100 de elevi clujeni din mediul urban și rural vor deprinde tehnica de încondeiere a ouălor de Paști. Acțiunile, denumite generic ,,Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști”, au loc în cadrul proiectului „Educație prin cultură”. Se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și cu școlile din județ. Atelierele se desfășoară pe tot parcursul lunii aprilie.

În cadrul atelierelor, tinerii vor învăța tehnica „batic”, modalitate de decorare a ouălor prin băi succesive de culoare. Se vor desfășura în sala Media a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca. Vor fi coordonate de consultantul artistic Claudiu Cubleșan din cadrul CJCPCT Cluj, bun cunoscător al acestei tehnici.

Vor participa elevi  de la Școala Gimnazială Luna de Sus, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” Cluj-Napoca, Liceul Greco-Catolic ,,Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” Panticeu și Liceul Teoretic ,,Ana Ipătescu” Gherla, însoțiți de profesori coordonatori.

Copii vor descoperi tainele acestui meșteșug popular, întâlnit, din păcate, tot mai rar.

Decorarea ouălor se va face cu ajutorul vopselelor și a cerii de albine. Materialele de lucru le vor fi asigurate de instituția clujeană de cultură. La final, produsele obținute pot constitui obiectele unei expoziții în cadrul fiecărei școli partenere în proiect.

Seria atelierelor, denumite sugestiv „Tehnici tradiționale de decorare a ouălor de Paști”, debutează în 9 aprilie 2024, de la ora 11:00. Primii participanți inițiați în acest meșteșug vor fi elevii Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Tehnicile tradiționale de decorare a ouălor, arhaice sau mai noi, sunt diverse: tehnica „batic”, prin băi succesive de culoare, zgrafitarea, vopsitul ouălor în coji de ceapă, decorarea ouălor cu ceară aplicată etc.

În cadrul atelierului, tinerii vor fi familiarizați cu tehnica „batic”, cea mai spectaculoasă tehnică de decorare a oului.

Pentru a pune în practică această tehnică este nevoie de condei sau chișiță, ceară de albine, vopsea (galben, roșu și negru), o sursă de căldură și ouăle spălate și degresate.

Prima etapă este încălzirea cerii de albine, până devine lichidă. Cu un condei se aplică ceara pe suprafața oului, pentru a proteja zona care se dorește să rămână albă. Acest prim strat de ceară care se aplică pe albul oului se numește „urzeala oului”. După acest procedeu, oul este introdus în culoare galbenă. Apoi se acoperă cu ceară porțiunile care trebuie să rămână galbene. Oul se introduce în culoarea roșie, se repetă din nou acoperirea cu ceară, iar ultima dată se introduce în negru. Apoi, la o sursă de căldură, se topește ceara. Modelele „închistrite” cu ceară rămân astfel imprimate pe coaja oului. La final, oul este uns cu o bucată de slănină pentru a străluci.

 

Written by: Somes Radio


0%