play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

General

Clujul, un nod de transporturi de importanță strategică la nivel regional în Uniunea Europeană – Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, le-a sugerat autorităților locale mecanisme financiare pentru finanțarea proiectelor de infrastructură

today03/21/2024

Background
share close

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, s-a aflat azi la Cluj-Napoca, într- vizită oficială. Ea a declarat că banii europeni nu vor fi niciodată suficienţi pentru toate proiectele de infrastructură şi că ideea este ca ei să atragă alte fonduri mai ieftine.

“Banii publici, pentru că în fond şi banii europeni sunt bani publici, ai tuturor europenilor, nu vor fi niciodată suficienţi pentru a acoperi toate nevoile de infrastructură. Sigur, statele membre contribuie la acest buget al Uniunii Europene, care se întoarce către statale membre, prin diverse fonduri, dar este responsabilitatea de a gândi o viziune de finanţare care să exceadă puţin banii publici. În general, aşa cum am încercat să promovăm la nivel european, banii publici ar trebui folosiţi ca să atragă alte fonduri suplimentare, să garanteze o finanţare privată mai ieftină. Adică, sunt mecanisme financiare pe care ţările trebuie să le gândească dincolo de banii pe care îi primesc. (…) Să nu ne imaginăm acum că putem sta numai în banii europeni”, a arătat Adina Vălean.

Proiectele Clujului sunt implementate cu succes

Primarul Emil Boc i-a prezentat proiectele majore de infrastructură ale Clujului: centura metropolitană, metroul, trenul metropolitan, respectiv proiectele de interconectivitate din zona metropolitană, esențiale pentru creșterea calității vieții clujenilor – precum conectarea Clujului la autostradă – drumul de legătură dintre A3 și DN1 prin comuna Tureni, proiectul de electrificare a căii ferate Cluj – Episcopia Bihor prin care se modernizează la Cluj-Napoca pasajul de la Tăietura Turcului.

“(…) Am prezentat ceea ce am reușit să realizăm la Cluj-Napoca cu fonduri europene – de la flota de transport în comun modernă până la școli extinse și modernizate, spații verzi extinse și revitalizate ș.a.m.d., proiectele în lucru prin PNRR și direcția strategică de dezvoltare pe care o urmăm. Am abordat provocările cu care ne confruntăm în implementare, nevoile de la nivel local și impactul noilor tehnologii.

Așa cum a subliniat doamna comisar, Clujul reprezintă un nod de transporturi de importanță strategică la nivel regional în U.E., iar pentru îndeplinirea obiectivelor în lucru legate de infrastructură fondurile europene au rol major. Așadar, politica de coeziune – care reprezintă „lipiciul” care menține Europa unită – și viitorul acestei politici au impact direct asupra viitorului comunităților noastre.”, a spus Emil Boc.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a participat azi la deschiderea Cluj Innovation Days (CID), eveniment cu tema ‘Inovaţii digitale pentru un viitor sustenabil şi sigur’. Mâine, ea se va afla în judeţul Satu Mare, unde va vizita punctele de trecere a frontierei de la Tarna Mare, Halmeu şi Petea, alături de autorităţile din zonă.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%