play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

CONSILIUL JUDEȚEAN CLUJ A LANSAT PRIMA EMISIUNE DE OBLIGAȚIUNI A JUDEȚULUI ÎN VALOARE DE 75.680.000 DE EURO

todayoctombrie 25, 2023

Background
share close

Lansarea emisiunii de obligațiuni a fost luată în calcul de Consiliul Județean încă de anul trecut.

Este pentru prima dată când Consiliul Județean Cluj apelează la acest instrument alternativ de finanțare. Banii obținuți din vânzarea obligațiunilor vor fi folosiți la rambursarea unor credite pe care instituția le-a contactat anii trecuți și care au dobânzi foarte mari. De asemenea, o parte din bani vor merge către finanțarea unor investiții de interes public local și cofinanțarea unor proiecte europene.

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj spun că se vor moderniza peste 160 km de drumuri județene componente a rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei. Spitalele clujene vor fi dotate cu aparatură medicală. Se va edifica un nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. De asemenea, se va reabilita Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci. O parte din totalul emisiunii de obligațiuni va fi folosită pentru refinanțarea datoriei publice existente.

“Mă bucur că am reușit, alături de consultatul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean. Planul investițional propus astăzi va întări poziția de lider național în dezvoltarea Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură”.”, a declarant Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

DETALII PENTRU INVESTITORI

Obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756,800 obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București. Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB- outlook stabil, standalone ”A”. Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și unui număr de maximum 149 de investitori de retail.

Obligațiunea este un titlu de valoare care atestă calitatea de creditor a deținătorului ei față de emitent, emitentul obligându-se să plătească deținătorului obligațiunii o sumă anuală fixă, numită cuponul obligațiunii, pe întreaga perioadă de valabilitate a acesteia. La scadența obligațiunii emitentul este obligat să restituie investitorului valoarea nominală a obligațiunii.

Elena Vesa

.

Written by: Somes Radio


0%