keyboard_arrow_rightCONTINUĂ ODISEEA MIROSULUI NEPLĂCUT DIN CLUJ-NAPOCA – POTRIVIT TESTELOR, ACESTA NU PROVINE DE LA CENTRUL DE PRELUCRARE A DEȘEURILOR
Prefectura Cluj a prezentat azi concluziile testelor efectuate în ultimele zile.
„În continuarea procedurilor de analiză și verificare efectuate de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj din perioada 06-07 septembrie 2023, prin analiza de lungă durată pe 24 de ore, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), pentru a determina nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), rezultatele sunt sub limitele maxime admise, după cum urmează: amoniac (NH3) 0,0452 mg/m3, cantitatea maximă admisă fiind 0,100mg/m3, iar la hidrogen sulfurat (H2S,) valoarea măsurată este de 0,0071mg/m3 iar cantitatea maximă admisă este de 0,008mg/m3”, informează, Prefectura Cluj.
În schimb, potrivit datelor oficiale, la depozitul fermei vegetale din Aiton au fost identificate depășiri ale concentrației de amoniac.
„La depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, în urma analizelor efectuate în perioada 04-06 septembrie, a.c., s-a constatat faptul că la ambele locații au fost depășite nivelurile maxime admise pentru amoniac. În perioada 4-5 septembrie, prin analiză de durată lungă (24h), la Ferma vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, s-a constatat faptul că a fost nivelul de amoniac (NH3) a fost de 0.1421 mg/m3 față de 0.100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost 0,0060 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3.
În perioada 5-6 septembrie, la depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost de 0,1171 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind 0,100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost de 0,0054 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3”, arată datele oferite de autorități.
Laboratorul mobil folosit la testele realizate de Agenția pentru prtecția mediului analizează nu doar nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), ci și oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10.
În ședința de Consiliu Local de azi, primarul Emil Boc a cerut din nou instituțiilor de profil să-și facă datoria pentru identificare sursei de miros greu din Cluj.
„Primăria nu are nicio competență în această problemă. Absolut nicio competență. Nu avem în administrare nici Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, de la nivel județean, pentru că acolo se adună deșeurile din tot județul. Unde există o firmă, care a câștigat licitația și care operează acest centru. N-are nicio legătură cu fermele de la Aiton și Rediu, care au intrat în ultima perioadă în analiză, pentru potențiala sursă de miros din oraș.
Deci, n-avem nicio legătură, dar suntem cei întrebați și, pe bună dreptate, pe cine să întrebe și cetățenii Clujului?! Pe cine să întrebe, dacă nu pe cei aleși.
La rândul nostru, neavând sub coordonarea noastră niciun fel de instrumente, evident că nu putem face altceva decât să cerem fără echivoc autorităților statului să-și facă datoria”, a spus Emil Boc.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj Napoca au dispus astăzi reținerea a trei inculpați care, în perioada 2020-2023, au constituit un grup infracțional care a acționat în scopul obținerii de beneficii materiale prin facilitarea migrației ilegale, respectiv recrutarea migranților, adăpostirea acestora pe teritoriul României și ulterior înlesnirea trecerii ilegale a frontierei de stat, destinația finală fiind țări din vestul Europei. Pentru […]
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.