play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

CONTINUĂ ODISEEA MIROSULUI NEPLĂCUT DIN CLUJ-NAPOCA – POTRIVIT TESTELOR, ACESTA NU PROVINE DE LA CENTRUL DE PRELUCRARE A DEȘEURILOR

today09/07/2023

Background
share close

Prefectura Cluj a prezentat azi concluziile testelor efectuate în ultimele zile. 

„În continuarea procedurilor de analiză și verificare efectuate de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj din perioada 06-07 septembrie 2023, prin analiza de lungă durată pe 24 de ore, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), pentru a determina nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), rezultatele sunt sub limitele maxime admise, după cum urmează: amoniac (NH3) 0,0452 mg/m3, cantitatea maximă admisă fiind 0,100mg/m3, iar la hidrogen sulfurat (H2S,) valoarea măsurată este de 0,0071mg/m3 iar cantitatea maximă admisă este de 0,008mg/m3”, informează, Prefectura Cluj.

În schimb, potrivit datelor oficiale, la depozitul fermei vegetale din Aiton au fost identificate depășiri ale concentrației de amoniac. 

„La depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, în urma analizelor efectuate în perioada 04-06 septembrie, a.c., s-a constatat faptul că la ambele locații au fost depășite nivelurile maxime admise pentru amoniac. În perioada 4-5 septembrie, prin analiză de durată lungă (24h), la Ferma vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, s-a constatat faptul că a fost nivelul de amoniac (NH3) a fost de 0.1421 mg/m3 față de 0.100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost 0,0060 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3. 

În perioada 5-6 septembrie, la depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost de 0,1171 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind 0,100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost de 0,0054 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3”, arată datele oferite de autorități. 

Laboratorul mobil folosit la testele realizate de Agenția pentru prtecția mediului analizează nu doar nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), ci și oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10.

În ședința de Consiliu Local de azi, primarul Emil Boc a cerut din nou instituțiilor de profil să-și facă datoria pentru identificare sursei de miros greu din Cluj. 

„Primăria nu are nicio competență în această problemă. Absolut nicio competență. Nu avem în administrare nici Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, de la nivel județean, pentru că acolo se adună deșeurile din tot județul. Unde există o firmă, care a câștigat licitația și care operează acest centru. N-are nicio legătură cu fermele de la Aiton și Rediu, care au intrat în ultima perioadă în analiză, pentru potențiala sursă de miros din oraș. 

Deci, n-avem nicio legătură, dar suntem cei întrebați și, pe bună dreptate, pe cine să întrebe și cetățenii Clujului?! Pe cine să întrebe, dacă nu pe cei aleși.

La rândul nostru, neavând sub coordonarea noastră niciun fel de instrumente, evident că nu putem face altceva decât să cerem fără echivoc autorităților statului să-și facă datoria”, a spus Emil Boc.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%