play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Dabaca Radio Someș

Play Now
 • home Home
 • keyboard_arrow_right General
 • keyboard_arrow_right News
 • keyboard_arrow_right Articole
 • keyboard_arrow_rightDe ce simțim că, pe an ce trece, Crăciunul vine mai repede? Ce spun oamenii de știință?

General

De ce simțim că, pe an ce trece, Crăciunul vine mai repede? Ce spun oamenii de știință?

todaynoiembrie 28, 2022 1

Background
share close

Gândește-te la copilăria ta. Decembrie era cea mai lungă dintre luni, când Crăciunul parcă întârzia. S-ar putea să fi fost plină cu repetiții de spectacole la serbările de la școală, îți scriai lista de dorințe și îl așteptai pe Moș Crăciun. Dar uneori simțeai că Moș Crăciun nu mai vine odată…

Ca adult, este o experiență diferită. Crăciunul se transformă în stres cauzat de goana după cadouri, de cumpărăturile pentru masa festivă, pentru decorațiuni și așa mai departe.

Crăciunul este perceput diferit de către copii și adulți

Dacă nu îți vine să crezi că sezonul sărbătorilor este după colț, nu ești singurul. Un sondaj realizat pe 918 adulți din Marea Britanie constatat că 77% dintre respondenți au fost de acord că Crăciunul pare să sosească mai repede în fiecare an.

Unul dintre motive poate fi modul în care experimentăm schimbarea trecerii timpului pe măsură ce înaintăm în vârstă, ducând adesea la sentimentul că timpul se accelerează pe măsură ce îmbătrânim. Pentru un copil de șapte ani, cele 12 luni dintre sărbătorile de Crăciun reprezintă o mare parte din viața lor. Pentru un bărbat de 45 de ani, aceleași 12 luni reprezintă o mică parte din experiența lor. Această diferență de raport comprimă timpul relativ dintre Crăciunuri în fiecare an.

Experiența noastră asupra timpului se schimbă și pentru că ne bazăm pe memorie pentru a estima durata. Când judecăm cât a durat ceva, ne bazăm estimarea pe câte amintiri ne-am creat în perioada de interes. Indiferent dacă încercăm să ne amintim durata unui film, a călătoriei cu mașina sau a unei relații, numărul de amintiri pe care le-am codificat în timpul acesta va servi ca un indicator al duratei sale.

Perioadele de timp în care se fac mai puține amintiri noi, fie din cauza lipsei sarcinilor stimulatoare, a activităților noi sau a emoțiilor intensificate, sunt interpretate de creierul nostru ca fiind scurte.

Pe măsură ce îmbătrânim, memoria devine mai falibilă și ne amintim mai puțin din viața de zi cu zi. De asemenea, este mai puțin probabil să încercăm lucruri noi decât atunci când eram mai tineri. Împreună, acești factori pot contribui la senzația că a trecut mai puțin timp de la Crăciunul trecut decât ne așteptam.

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

General

Două polițiste din Bistrița au gasit pe stradă un portmoneu cu 1000 de euro

„Erau banii pentru rata la bancă, eram convins că nu o să-i mai găsesc...”   Acestea au fost cuvintele lui Ioan, care astăzi și-a pierdut portofelul și, tot astăzi, a primit o veste nesperată.   Anamaria și Cristina, polițiste în cadrul Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, au găsit astăzi un portofel pe o stradă din Bistrița. La scurt timp, au reușit să afle cui îi aparține, iar cei 1.000 de […]

todaynoiembrie 28, 2022


0%