play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Cluj Napoca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Mărișelu Radio Someș

General

Deputații USR Oana Murariu și Mihai Badea propun ca deținuții să fie audiați prin videoconferință

todaynoiembrie 23, 2022

Background
share close

Oana Murariu și Mihai Badea, deputați USR, au înregistrat o inițiativă legislativă care permite ca audierea condamnaților la închisoare să fie realizată, de regulă, prin sistemele de videoconferință pe care Ministerul Justiției le-a achiziționat pentru penitenciare în perioada pandemiei de Covid-19.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, statul a investit 725.944,11 lei în vederea dotării celor 44 de penitenciare și centre de detenție din România cu 102 sisteme de videoconferință, pentru asigurarea participării de la distanță a deținuților la proceduri judiciare pe durata stărilor de urgență și de alertă dintre martie 2020 și martie 2022.

Această investiție a fost folosită doar pe durata restricțiilor pandemice, în acest moment sistemele fiind aproape complet neutilizate, pentru că deținuții solicită foarte rar desfășurarea audierilor prin această modalitate.

“Unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat în calitate de parlamentar constă în degrevarea instanțelor de judecată. Pe lângă acest lucru, prin proiectul depus astăzi, se vor face economii considerabile la bugetul de stat și mai realizăm încă o etapă în digitalizarea justiției. În plus, proiectul este în interesul celor care formulează contestații, pentru că va asigura o soluționare mai rapidă a proceselor.” a explicat Oana Murariu, deputat USR.

În prezent, costurile suportate de sistemul judiciar și indirect de către cetățeni pentru a asigura dreptul de acces la justiție prin prezența fizică a deținuților în sala de judecată sunt extrem de ridicate. Folosirea mijloacelor digitale, prin sisteme de videoconferință, asigură aceleași garanții ale unei bune desfășurări a procesului și elimină cheltuielile inutile.

Prin adoptarea acestei măsuri va exista o utilizare mai judicioasă a resurselor sistemului judiciar și o degrevare a instanțelor de judecată, iar dreptul persoanelor condamnate nu va fi afectat, deoarece își vor putea exprima poziția în condiții similare celor din sala de judecată. De asemenea, în situațiile când judecătorul va considera necesar, din oficiu sau la cerere, va putea dispune aducerea deținutului la instanță.

Written by: Somes Radio


0%