play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Apahida Radio Someș

Play Now
 • home Home
 • keyboard_arrow_right General
 • keyboard_arrow_right News
 • keyboard_arrow_right Articole
 • keyboard_arrow_rightDeputații USR Oana Murariu și Mihai Badea propun ca deținuții să fie audiați prin videoconferință

General

Deputații USR Oana Murariu și Mihai Badea propun ca deținuții să fie audiați prin videoconferință

todaynoiembrie 23, 2022 1

Background
share close

Oana Murariu și Mihai Badea, deputați USR, au înregistrat o inițiativă legislativă care permite ca audierea condamnaților la închisoare să fie realizată, de regulă, prin sistemele de videoconferință pe care Ministerul Justiției le-a achiziționat pentru penitenciare în perioada pandemiei de Covid-19.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, statul a investit 725.944,11 lei în vederea dotării celor 44 de penitenciare și centre de detenție din România cu 102 sisteme de videoconferință, pentru asigurarea participării de la distanță a deținuților la proceduri judiciare pe durata stărilor de urgență și de alertă dintre martie 2020 și martie 2022.

Această investiție a fost folosită doar pe durata restricțiilor pandemice, în acest moment sistemele fiind aproape complet neutilizate, pentru că deținuții solicită foarte rar desfășurarea audierilor prin această modalitate.

“Unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat în calitate de parlamentar constă în degrevarea instanțelor de judecată. Pe lângă acest lucru, prin proiectul depus astăzi, se vor face economii considerabile la bugetul de stat și mai realizăm încă o etapă în digitalizarea justiției. În plus, proiectul este în interesul celor care formulează contestații, pentru că va asigura o soluționare mai rapidă a proceselor.” a explicat Oana Murariu, deputat USR.

În prezent, costurile suportate de sistemul judiciar și indirect de către cetățeni pentru a asigura dreptul de acces la justiție prin prezența fizică a deținuților în sala de judecată sunt extrem de ridicate. Folosirea mijloacelor digitale, prin sisteme de videoconferință, asigură aceleași garanții ale unei bune desfășurări a procesului și elimină cheltuielile inutile.

Prin adoptarea acestei măsuri va exista o utilizare mai judicioasă a resurselor sistemului judiciar și o degrevare a instanțelor de judecată, iar dreptul persoanelor condamnate nu va fi afectat, deoarece își vor putea exprima poziția în condiții similare celor din sala de judecată. De asemenea, în situațiile când judecătorul va considera necesar, din oficiu sau la cerere, va putea dispune aducerea deținutului la instanță.

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

General

Lora a probat rochia de mireasă: „Strălucești”. Anunțul făcut de artistă despre nuntă

Lora și-a surprins fanii cu un video pe Instagram în care probează o rochie de mireasă. Cântăreața a anunțat că încă nu va avea loc nunta cu Ionuț Ghenu, însă când se va întâmpla va fi ea cea care va da vestea cea mare. De câțiva ani buni, Lora trăiește o frumoasă poveste de dragoste alături de Ionuț Ghenu. Fanii își doresc să o vadă pe artistă din nou mireasă, […]

todaynoiembrie 23, 2022 2


0%