play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

General

Deputatul USR Maramureș Cristian Brian: La Baia Mare se duce o politică administrativă falimentară, prin contracte cu firmele agreate de fostul primar Cătălin Cherecheș arestat pentru luare de mită

today02/29/2024

Background
share close

Deputatul USR de Maramureș Cristian Brian acuză autoritățile publice locale din Baia Mare că duc o politică administrativă falimentară.  Argumentele care susțin aceste afirmații sunt legate de  întreținerea contractelor cu firmele de casă. Sunt aceleași firme agreate și de Cătălin Cherecheș, arestat în decembrie anul trecut pentru luare de mită.

„S-au acumulat foarte multe datorii. A crescut gradul de îndatorare al orașului cu tot felul de credite care care au fost accesate. Pe lângă aceasta, sunt facturi neplătite atât către furnizori, cât și către servicii din cadrul primăriei. Bani care ar trebui să meargă către sport, către sănătate…aceaste sume fiind neplătite, practic primăria are datorii. Taxele au crescut în continuare, proiectele care trebuiau finalizate sunt amânate sau se solicită suplimentări de fonduri. Din păcate, ceee ce putea să fie un reset, cu acest interimar pe care îl are domnul viceprimar cu atribuții de primar, nu se întâmplă, se lasă așteptat. Și asta pentru că a dat un semnal foarte clar că va duce în continuare politica falimentară pe care a făcut-o și primarul Cătălin Cherecheș.”, a declarat la Radio Someș deputalul Cristian Brian.

Unul dintre contractele la care se referă deputatul USR Cristian Brian are ca obiect activitățile de deszăpezire. Acesta include cea mai mare sumă din țară. În  ce privește salubrizarea, la Baia Mare continuă să existe gropi de gunoi neconforme, iar facturile locuitorilor pentru serviciul de salubrizare au fost mărite, administrația actuală susține aceste contracte.

„Acele contracte păguboase cu diverse firme de casă continuă. Ba chiar dacă au fost semnate la suprapreț, ele au fost indexate  cu rata inflației. Puteau să rămână foarte bine la acel nivel. De exemplu, avem cel mai mare contract de deszăpezire pe țară, după orice parametrii luăm. A fost și acesta indexat. Dacă ne gândim la ce înseamnă salubrizare la fel, contractul a crescut. Băimărenii vor trebui să plătească în plus cel puțin 10 la sută pentru fiecare factură. Asta în condițiile în care avem gropi de gunoi temporare sau neconforme la intrările în oraș.” , a adăugat deputalul Cristian Brian.

Creșterea calității vieții băimărenilor rămâne doar un vis

„Dacă ne uităm la ceea ce ar trebui să facă o administrație locală, la creșterea calității vieții, nici nu poate fi vorba! Nu avem parte de un oraș cu aer respirabil. Există aparate care măsoară calitatea aerului și dau Baia Mare pe locuri nu tocmai onorabile. În ce privește partea de servicii ale primăriei, nu avem digitalizare, nu avem inovare. Dacă un antreprenor sau un simplu cetățean are nevoie de autorizații, timpul de așteptare este cu mult mai mare decât în oricare alt oraș. Dacă ne gândim la educație și cultură e din nou un capitol deficitar pentru că nu mai avem capacitatea să ne atragem profesioniștii în Baia Mare. Instituțiile sunt subfinanțate, nu se fac suficiente eforturi pentru a dezvolta o universitate proprie sau măcar investiții pentru dezvoltarea învățământului dual. Aceasta ar putea să susțină și să dezvolte firmele locale, practic să producem ceva în municipiul nostru. Când vine vorba de cultură, Baia Mare, care își dorea cândva titlul de Capitală Europeană a Culturii, nici măcar nu și-a propus un buget suficient pentru instituțiile de cultură din subordine. De abia dacă ajung banii pentru plata personalului care lucrează în aceste instituții.”, a mai spus deputalul USR Cristian Brian.

În condițiile actuale, nici viitorul economiei nu sună prea bine, la nivelul municipiului Baia Mare

„Dacă ne uităm la salariul mediu în oraș, care este sub toate celelalte reședințe de județ. Perspectivele sunt limitate în acest moment. Toți investitorii au fugit de un municipiu despre care se știa că trebuie să dai șpagă pentru a înființa o afacere. Mă refer la marii investitori, nu la SRL-urile mici.”, a menționat deputatul Brian.

Care ar fi soluțiile pentru eliminarea neajunsurilor prezentate

„La nivelul municipiului Baia Mare ar putea să se întâmple multe lucruri mai bune. Este nevoie de o viziune bună și o planificare bună. Dacă am avea profesioniști atât la nivel politic și administrativ. Până la urmă ai nevoie de profesioniști atât în funcțiile politice cât și în cele administrative, oameni care știu și pot să creeze premisele unor investiții, să atragă fonduri europene. Și actualmente la nivelul primăriei avem astfel de profesioniști, dar toate eforturile lor au fost deturnate în favoarea unor interese meschine.”, a mai adăugat deputatul USR Cristian Brian.

Carmen IANCU

 

 

Written by: Somes Radio


0%