play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE IMPRESIONANTE ÎN LOCALITATEA CLUJEANĂ TURENI

todaynoiembrie 2, 2023

Background
share close

Mai multe vestigii dacice și romane au fost găsite de muncitorii care lucrau la șantierul drumului expres Tureni (DN1) – Autostrada Transilvania

Noile descoperiri arheologice atestă că la Tureni au existat familii, ginte și comunități care au trăit aici cu mult înainte de secolul I după Christos.

Pe lângă lănci dacice, două bordeie, fragmente ceramice și o groapă de păstrat alimentele, s-a descoperit și un act de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Dacă documentul se dovedește autentic, descoperirea este una fabuloasă. Acesta ar fi mai vechi cu 300 de ani decât Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung, care este în prezent cel mai vechi document scris în limba română.

”Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H. Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semi adâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină.

Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a declarat primarul comunei Tureni, Daniela Mănăilă.

Elena Vesa

 

Written by: Somes Radio


0%