play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

DIVIZIA 4 INFANTERIE „GEMINA” ÎMPLINEȘTE 107 ANI DE EXISTENȚĂ – ANIVERSARE ALĂTURI DE COMUNITATE

today08/12/2023

Background
share close

Armata a 4-a (de Nord) s-a înfiinţat în noaptea de 14/15 august 1916 prin Înaltul Decret nr. 2784, semnat de regele Ferdinand I al României.

Primul comandant a fost generalul de divizie Constantin Prezan (1861 – 1943), cel care, în 1930, a fost distins cu gradul suprem de mareşal.  Din 17 octombrie 1990, Armata a 4-a a primit şi denumirea onorifică de „TRANSILVANIA”, pe care a avut-o şi în anii 1918 – 1919, după realizarea Marii Uniri, în campaniile din Munţii Apuseni şi din Câmpia Tisei.Începând cu data de 15.06.2008, Corpul 4 Armată Teritorial „Mareşal CONSTANTIN PREZAN” se transformă în Divizia 4 Infanterie, primind denumirea onorifică de „GEMINA”.

La împlinirea celor 107 ani de existență militarii sărbătoresc alături de comunitatea locală. Ei au organizat în poligonul Valea Murătorii din Someșeni ,,Cupa Gemina 107”, care i-a adus în fața țintelor pe jurnaliștii clujeni și reprezentanții instituțiilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, ai autorităților publice clujene și ai comunității locale. 

Comandantul marii unități din Cluj-Napoca, general de brigadă Bogdan Cernat, le-a înmânat câștigătorilor diplome, medalii și cupe reprezentative.

Copiii participanților au avut parte de o experiență inedită, în cadrul activității ,,Militar pentru o zi”, unde au fost echipați ,,regulamentar”, cu vestă și cască și au parcurs un traseu aplicativ militar tip BootCamp. Pentru tinerii interesați de o carieră militară, reprezentanți ai Centrului Militar Zonal au prezentat oferta educațională.

Activitatea a cuprins și un exercițiu demonstrativ al militarilor Regimentului 317 ISR ,,Vlădeasa” și un static display cu armament, echipamente și tehnică militară ale structurilor din garnizoană. 

Sărbătorirea celor 107 ani de existență va continua duminică, de la ora 18, când fanfara militară a Diviziei 4 Infanterie Gemina va organiza un flash mod la centrul comercial Iulius Mall Cluj-Napoca.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%