Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Lupşa, Asociaţia ‘Cneazul Cândea’ a Fiilor Satului Lupşa, Muzeul Etnografic ‘Pamfil Albu’ Lupşa, Societatea Cultural Patriotică ‘Avram Iancu’ – Filiala Lupşa, Asociaţia Lupşenii Centenari şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, anunţă deschiderea expoziţiei ‘Adunarea Naţională de la Blaj. Un reper în istoria moţilor’.
Prin intermediul acestui proiect se doreşte marcarea a 175 de ani de la desfăşurarea Revoluţiei Române de la 1848 şi a luptei românilor transilvăneni pentru afirmare politică.
Adunarea Naţională de la Blaj. Un reper în istoria moţilor” va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic ‘Pamfil Albu’ Lupşa de vineri până duminică, în intervalul orar 10,00 – 18,00, şi pe 2 septembrie, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate până la miezul nopţii.
‘Expoziţia reuneşte obiecte de patrimoniu de o importanţă deosebită, ce fac parte din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Piesa centrală este reprezentată de unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naţionale de la Blaj, în primăvara anului 1848. Acesta prezintă pe banda galbenă, din centru, următorul text ‘5/13. Maiu. 1848′, ce face trimitere la data la care românii din Transilvania s-au adunat pe Câmpia Libertăţii. Vor mai fi expuse obiecte personale care au aparţinut juristului Alexandru Papiu-Ilarian şi preotului greco-catolic Simion Balint’, transmit organizatorii.
Cu ocazia evenimentului vor fi susţinute la sediul muzeului ghidaje şi lecţii interactive de istorie.
Duminică, la Biserica Ortodoxă ‘Pogorârea Sfântului Duh’, va fi organizat un Te Deum pentru pomenirea revoluţionarilor de la 1848 – 1849, ceremonie urmată de o serie de discursuri ale organizatorilor şi de un moment artistic susţinut de Corul Bisericii Ortodoxe din Lupşa.
Organizată între 3/15 – 5/17 mai 1848, Adunarea Naţională de la Blaj a adunat laolaltă locuitori ai Ţării Moţilor, inclusiv reprezentanţi ai localităţii Lupşa, participanţi activi la evenimentele politico-militare desfăşurate în perioada 1848 – 1849.Un membru marcant al comunității a fost Avram Iancu.
Elena Vesa