play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

FESTIVALUL CONCURS NAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC ,,PANĂ DE PĂUN” DE LA BISTRIȚA NU VA MAI AVEA LOC ÎN ACEST AN

todaynoiembrie 3, 2023

Background
share close

Ordonanța de  Urgență a Guvernului care prevede reducerea cheltuielilor în sistemul de stat stabilește noi reguli privind desfășurarea mai multor evenimente cultural artistice. Această prevedere nu mai permite organizarea ediției din acest an a Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc ,,Pană de Păun” de la Bistrița.

În cadrul unei intervenții la Radio Someș, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna a făcut câteva precizări:

,,Cu regret vă spun că nu vom putea organiza,  în această toamnă, Festivalul Pană de Păun.  Putem să finanțăm acțiunile culturale până la nivelul mediu al sumei pe care am avut-o în lunile anterioare ale acestui an. Practic s-au adunat sumele investite în evenimente culturale în lunile anterioare și s-a facut media pe lună. Din păcate, această medie nu ne mai permite să organizăm festivalul. Consiliul Județean  Bistrița-Năsăud a prins sumele necesare în bugetul pe acest an. Din păcate, însă, ordonanța impune noi reguli.  Astfel, vom renunța la Festivalul ,,Pană de Păun” din acest an. Și în decembrie vom renunța la una sau două dintre acțiunile pe care ni le-am propus.”, a declarat pentru Radio Someș, managerul CJPC Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna.

Ce șanse mai au evenimentele ce presupun interpretarea colindelor

Suntem într-un județ în care oamenii țin la obiceiurile și tradițiile marilor sărbători creștine. Există comunități întregi în care se mai poartă costumele populare specifice subzonelor. Oamenii iubesc tradiția colindelor, deși acestea nu se mai aud la fel de des ca altădată. În județul Bistrița-Năsăud, toate Unitățile Administrativ Teritoriale obișnuiau să organizeze o serie de evenimente care avea ca laitmotiv colindele. Unul dintre acestea era Festivalul de colinde ,,În grădina Raiului”,  foarte așteptat de iubitorii de gen. Managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna, a lămurit și aceste aspecte:

,,Mă voi strădui să realizez, fără bani, Festivalul de colinde ,,În grădina Raiului”. Colinda românească are nevoie de protecție, are nevoie de salvgardare… Observăm și noi, nu se mai prea colindă, în satele noastre așa cum era pe vremuri. De aceea vrem să ținem vie colinda, parte din sufletul românesc. Vom organiza acțiuni culturale, însă fără finanțare de la bugetul de stat, ci prin eforturi proprii.”, a mai menționat menagerul CJPC Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna.

Written by: Somes Radio


0%