play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

FOTO/VIDEO: Sărbătoarea comunei Tureni

today09/18/2023

Background
share close

Sărbătoare mare în comuna Tureni din județul Cluj. În acest an, Primăria Comunei Tureni, condusă de doamna primar Elena Daniela Mănăilă a oferit localnicilor un adevărat regal de veselie și autenticitate.

Zilele comunei Tureni i-au avut ca protagoniști pe cei mai mici păstrători ai tradițiilor din Câmpia Transilvaniei. Îmbrăcați în straie de sărbătoare moștenite de la bunici și păstrate cu sfințenie, copiii și tinerii din Ansamblul folcloric ,,Izvorașul Tureniului” și-au demonstrat măiestria atât la cântec cât și la joc. Părinții copiilor prezenți la manifestare și-au arătat recunoștința nemărginită pentru susținerea de care se bucură, prin grija doamnei primar Daniela Mănăilă și a Consiliului Local Tureni.

Spectacolul folcloric a fost deschis de tinerii interpreți, mulți dintre ei invitați la eveniment din Câmpia Turzii, din Turda, dar și din Cluj Napoca, însă majoritatea au rădăcini în comuna Tureni. Rând pe rând, s-au prezentat în fața publicului Adela Burcă, Georgiana Boar, Maria Teodora Coța, Anamaria Mariș, Decebal Câmpean, Paul Sâmbotelecan, Ștefan Suciu, Dragoș Câmpean, Larisa Gurzău, Roxana Maria Pop și Dana Elena Șipoș. Ei au interpretat piese din repertoriul marilor artiști, dar și melodii proprii.

Spectacolul a continuat cu ,,Parada Portului Popular”, deschisă de însăși doamna primar Daniela Mănăilă (VIDEO)

Pe scenă au urcat reprezentanții Consiliului Județean Cluj: Reș Eva, Andro Marinel Ioan, Ciuta Cristian-Ilie, Drăghici Dumitru și Molhem Mohammad Bashar. Fără excepție, consilierii județeni au transmis felicitări echipei din administrația publică locală a comunei Tureni, pentru toate investițiile făcute în comună până acum. Doamna Primar Daniela Mănăilă a făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai importante proiecte ce au avut ca obiectiv extinderea infrastructurii de apă-canal și drumuri, reabilitarea instituțiilor de învățământ și a celor de cultură din comună.

Un moment deosebit a fost oferit de Grupul de Tulnicărese ,,Moațele din Câmpeni”. Tinerele artiste au readus în atenția iubitorilor de tradiții un instrument de suflat asemănător buciumului. Tradiția cântatului din tulnic se mai păstrează în Munții Apuseni.

Nici reprezentanții etniilor maghiară și rromă nu au fost dați uitării. La sărbătoarea comunei Tureni au prezenți tinerii Ansamblului de Rromi ,,Potaisa” din Turda, alături de solistul Claudiu Boldi, care au oferit celor prezenți un adevărat maraton constând în cântece și jocuri din tradiția rromă.

Ca un element de mândrie, viceprimarul comunei, doamna Colosvari Ileana, a subliniat faptul că Ansamblul Folcloric al Maghiarilor din Tureni realizează în aceste zile o deplasare la un mare festival internațional din Croația, însă cântecul tradițional maghiar a fost readus pe scenă de Ana Georgeta Balla.

Ulterior comuna a răsunat de veselie, alături de invitații speciali ai evenimentului, Mariana Deac, Simi Deac, Narcisa și Ana Georgeta Balla, care a fost felicitată de localnicii din Tureni, cu ocazia zilei de naștere.

Written by: Somes Radio


0%