play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

General

Înșelăciune prin metoda “scrisorii nigeriene” la Cluj-Napoca

today11/29/2023

Background
share close

O clujeancă în vârstă de 35 de ani a fost victima unor escroci care au reușit să o “ușureze” de o sumă considerabilă de bani. În cele din urmă, polițiștii au intrat pe fir și i-au deschis ochii femeii. Aceasta a depus plângere penală, iar azi cei în cauză au ajuns după gratii.

“În cursul dimineții de azi, 29 noiembrie a.c., polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară în județ, precum și 2 mandate de aducere pe numele a doi bărbați, de 31, respectiv 42 de ani, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de înșelăciune, prin metoda denumită generic „scrisoarea nigeriană”

Polițiștii au constatat că doi cetățeni străini, având drept de ședere și de muncă pe teritoriul României, au indus și menținut în eroare o femeie, de 35 de ani, din județul Cluj. Aceștia au determinat-o să transfere, în repetate rânduri, sume de bani.”, transmite IPJ Cluj.

I-a spus că este reținut pe Aeroportul Cluj-Napoca

În cursul lunii iulie 2023, o persoană de sex masculin, i-a solicitat femeii să achite o sumă de bani care ar fi reprezentat o cauțiune, aceasta motivând că este reținută în aeroportul din Cluj-Napoca. Femeia s-a prezentat la aeroport pentru a efectua tranzacția. Polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este vorba despre o infracțiune. Acesta a depus imediat o plângere penală.

În continuarea cercetărilor, polițiștii au verificat informațiile furnizate. Eu au stabilit că sub identitatea falsă a contului deschis pe o rețea de socializare se aflau doi bărbați. Aceștia au fost identificați de polițiști, iar azi locuința lor a fost percheziționată. Cei doi  au fost conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe dispozitive IT, respectiv laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, tablete, precum și medii de stocare.

Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de înșelăciune.”, transmite într-un comunicat IPJ Cluj.

Ce este „scrisoarea nigeriană”?

Scrisoarea nigeriană este una dintre cele mai frecvente înșelătorii comise prin intermediul internetului. Victimele sunt de obicei persoane credule fără cunoștințe financiare și fără experiență în domeniul internetului. Oamenii sunt abordați prin email, messenger sau whats up de către un străin. Acesta, fie le cucerește și le dă senzația că au format un cuplu, fie le propune o afacere în urma căreia ar câștiga sume imense de bani. Odată ce le-a câștigat încrederea, escrocul începe să ceară sume de bani având diverse justificări. De obicei, înșelătoria continuă pe o perioadă mare de timp. Când victimele își dau seama că au fost păcălite nu îi mai pot contacta pe “prietenii” din on-line.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%