Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - Satulung jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Huedin jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Sighetu Marmatiei
Calator prin Ardeal - Negresti Oas jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Ciucea jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Negreni jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Camar jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Sanmartin Bihor
Calator prin Ardeal - Jibou Jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Cernesti Maramures
Călător prin Ardeal - Ardusat-județul Maramureș
Călător prin Ardeal - Certeze-județul Satu-Mare
Călător prin Ardeal-comuna Mireșu Mare-județul Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Letca- județul Sălaj
Călător prin Ardeal - comuna Dumbrăvița - Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Rona de Jos-Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Bistra - Maramureș
Călător prin Ardeal -comuna Săcălășeni Radio Someș
Calator prin Ardeal - Baia Mare
Călător prin Ardeal -județul Cluj Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Năpradea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Valea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Remetea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Recea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Repedea Radio Someș
Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Poienile de sub Munte Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Strâmtura Radio Someș
today06/12/2023
Pacientul a ajuns la unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului din Satu Mare în urma unei sincope. Acesta prezenta paralizie pe partea stângă. Echipa medicală din Satu Mare a pus diagnosticul de accident vascular cerebral. Pacientului nu i s-a putut administra, însă, tratamentul pentru dizolvarea cheagului de sânge, deoarece acesta luase anticoagulante. Bărbatul nu putea fi tratat la Satu Mare, iar riscul ca acesta să rămână paralizat sau chiar să decedeze era foarte crescut. Singura opțiune a fost transferul către un centru specializat în neuroradiologie intervențională, pentru a se putea interveni asupra cheagului.
Pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. A ajuns într-o oră și jumătate de la punerea diagnosticului. Acesta a fost preluat de către echipa medicală, care a confirmat diagnosticul de accident vascular ischemic. Un cheag de sânge bloca un vas din creier, ceea ce împiedica vascularizarea.
“S-a decis efectuarea unei trombectomii mecanice pentru îndepărtarea cheagului. Sub anestezie generală, s-a făcut o puncție prin artera femurală dreaptă. Cu ajutorul unor catetere, s-a navigat prin vasele de sânge (artera aortă și artera carotidă) până la nivelul creierului. Cheagul de sânge ocluza una dintre arterele cerebrale, ceea ce a cauzat AVC-ul. Cu ajutorul unui stent special dedicat trombectomiei, cheagul a fost scos în totalitate. Teritoriul cerebral afectat a fost din nou vascularizat, redevenind funcțional. Intervenția a decurs bine și a fost realizată într-un timp foarte scurt, de doar 16 minute.”, transmite biroul de presă al Spitalului Județean Bihor.
În momentul de față, pacientul se simte bine și a recuperat deficitul neurologic cauzat de AVC. Dacă nu se intervenea, pacientul ar fi rămas paralizat pentru tot restul vieții, sau putea chiar să survină decesul.
Rezultatul a fost posibil datorită colaborării multidisciplinare dintre Compartimentul de Neuroradiologie Intervențională, Secția Clinică Neurologie I, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU-SMURD) și Secția Clinică ATI I.
Intervenția a avut loc în cadrul Compartimentului de Neuroradiologie Intervențională, iar echipa medicală a fost formată din: Dr. Dan Mihoc, medic primar radiologie și neuroradiologie intervențională și coordonator al compartimentului, Dr. Călin Morgovan, medic primar radiologie și imagistică medicală, Dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie și imagistică medicală, Dr. Ștefania Sije, medic primar ATI și Dr. Florina Fortiș, medic primar neurologie.
Compartimentul de Neuroradiologie Intervențională dispune atât de dotări moderne, la nivel european, precum angiograf biplan de ultimă generație și aparat Angio-CT unic în România, cât și de o echipă performantă și pregătită la cel mai înalt nivel.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor este inclus în Acțiunea Prioritară pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut AP-AVCAc, așadar, costul acestei intervenții a fost suportat prin fonduri de la Ministerul Sănătății. Din punct de vederea al adresabilității, atât pacienții din județul Bihor, cât și cei din întreaga regiune de Nord-Vest a țării pot să aibă acces la tratament în cadrul compartimentului.
Rata de succes a tratamentului în cazul accidentelor vasculare cerebrale depinde de promptitudinea cu care pacientul primește tratament specializat.
Așadar, pentru a putea identifica cât mai rapid un AVC, este bine să ne raportăm la acronimul FAST. Acest acronim ne ajută să identificăm semnele inițiale ale unui AVC și să acționăm la timp: F (Face – fața) – când persoana încearcă să zâmbească, fața este asimetrică sau cu gura căzută, A (Arms -brațe) – când persoana încearcă să ridice ambele brațe, unul este inert sau rămâne mai jos, S (Speech – vorbire) – persoana nu poate să repete clar o propoziție simplă, T (Time – timp) – oricare din aceste simptome poate indica un AVC, așadar persoana trebuie văzută urgent de un medic.
Elena Vesa
Written by: Elena Vesa
AVC Compartimentul de Neuroradiologie Intervențională Dr. Călin Morgovan Dr. Dan Mihoc Dr. Florina Fortiș Dr. Ștefania Sije procedură minim invazivă Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor
Copyright radio SOMES 2024