Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Rodna
Calator prin Ardeal Comuna Luna jud Cluj
Calator prin Ardeal Orasul Viseu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Targu Lapus judetul Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suatu judetul Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina
Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1
Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
Reprezentanții tuturor structurilor M.A.I. din județul Bistrița-Năsăud au dispus măsurile necesare pentru ca noul an școlar să debuteze și să se desfășoare în siguranță
Încă din prima zi de școală, la nivel județean au fost dispuse măsuri suplimentare pentru adaptarea patrulelor în proximitatea unităților de învățământ, în scopul prevenirii unor evenimente negative. Prima săptămână din noul an școlar s-a încheiat fără evenimente nedorite, iar reprezentanții tuturor structurilor M.A.I. teritoriale au desfășurat zeci de activități preventive, destinate siguranței elevilor.
Pentru protejarea elevilor, pe tot parcursul noului an școlar, polițiștii, jandarmii, pompierii și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog vor desfășura acțiuni informativ-preventive conform competențelor, menite să asigure un climat de ordine și siguranță în mediul școlar.
În săptămâna 9-13 septembrie a.c., polițiștii bistrițeni au efectuat 20 de controale pe linia sistemelor de pază și desfășurat 33 de activități de informare care au avut peste 950 de elevi beneficiari. Temele abordate au fost prevenirea infracțiunilor cu violență și a bullyingului, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, dar și a accidentelor rutiere. Sesiuni de informare au fost desfășurate și în cadrul unor ședințe la care au participat părinți și cadre didactice.
Totodată, au fost desfășurate activități în cadrul campaniei ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”, implementată la nivel județean și care are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice și elevi, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.
În cadrul întâlnirilor avute cu elevii, polițiștii le-au oferit soluții și recomandări pentru evitarea conflictelor în spațiul școlar, i-au sfătuit să comunice permanent cu părinții și cadrele didactice, astfel încât orice problemă apărută în timpul programului școlar să fie adusă la cunoștința acestora în cel mai scurt timp posibil.
Jandarmii au desfășurat 15 activități preventive (11 în mediul urban și 4 în mediul rural) la care au participat peste 1600 de elevi și cadre didactice, principalul obiectiv fiind creșterea gradului de siguranță al tuturor participanților la sistemul de învățământ, prin prevenirea și combaterea faptelor antisociale, a delincvenței juvenile, a consumului de substanțe interzise, a abandonului școlar, a discriminării și a violenței.
De asemenea, jandarmii au executat și misiuni specifice de prevenire a absenteismului. Astfel, au fost întocmite procese-verbale de depistare pentru 7 elevi de liceu întâlniți în afara unității de învățământ în timpul orelor de curs. În plus, în baza Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, jandarmii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale deoarece elevii au fost surprinși în timp ce fumau în incinta unor unități de învățământ. (o amendă de 50 de lei și 6 avertismente scrise)
În prima săptămână de debut a noului an școlar, specialiștii CPECA Bistrița-Năsăud au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și pană la clasa a XII-a.
Pompierii militari bistrițeni, prin inspectorii de prevenire au realizat o serie de acțiuni de informare preventivă în instituțiile de învățământ din județul Bistrița – Năsăud. Aceste acțiuni vor continua pe tot parcursul anului școlar și vor fi concretizate inclusiv prin exerciții de evacuare și pregătire a comportamentului preșcolarilor și elevilor, dar și personalului didactic și auxiliar pe timpul și după producerea unei situații de urgență provocate de un cutremur sau incendiu.
Poliţiştii, jandarmii, pompierii și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog vor continua acțiunile şi activităţile specifice pe tot parcursul anului şcolar 2024 – 2025.
Written by: Carmen Iancu
Emisiune matinală prezentată Șerban Groza, Ioana Cifor, Cafeneaua deMentă și Neagoș Arian Orlando (Petrică Șomeșanu)
closeCopyright radio SOMES 2024