play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare

  • play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba

  • cover play_arrow

    Calator Prin Ardeal - Manastirea Schitul Straja - judetul Hunedoara

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Schimbarea la Fata - judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Manastirea Sfintei Cruci Oradea - judetul Bihor

  • cover play_arrow

    Calator prin ardeal - Manastirea Ramet - jud. Alba

General

Istoria zilei, 18 februarie. Se naște fondatorul gigantului auto Italian, Enzo Ferrari

today18/02/2025

Background
share close

În ziua de 18 februarie, se naște fondatorul gigantului auto Italian, Enzo Ferrari, și se stinge din viață actrița română, Ruxandra Sireteanu.

1790: Apare la Iași Courrier de Moldavie, considerat primul ziar din România

La Iași, pe 18 februarie 1790, apare primul ziar din spațiul românesc, Courrier de Moldavie.  Acesta nu era un ziar în accepţiunea modernă, ci o publicaţie periodică cu caracter de informare militară, editată de soldaţii ruşi ai armatei lui Potemkin.

Acesta din urmă era stabilit la Iaşi, iar din nevoia de a fi informat despre mersul războiului dintre armatele ruse cu cele turceşti, a comandat publicarea unei foi cu ultimele evenimente.

Courrier de Moldavie era publicaţie bilingvă, tipărită în limbile franceză şi română, scrie Enciclopedia României.

Primul ziar românesc a fost „Albina Românească”, care a apărut tot la Iași, doar că la 1 iunie 1829. La debut, ziarul își propunea publice „politiceşti şi interesante novitale din toate ţările lumei, buletine de la teatrul războiului, culegeri istorice, literale, morale, filologice” etc., scrie Agerpres.

1898: Se naște Enzo Ferrari, pilot de curse italian și fondatorul gigantului auto cu același nume

Născut la 18 februarie 1898 în Modena, Italia, Enzo Ferrari rămâne în istorie pentru fondarea gigantului auto de astăzi, Ferrari, care a dominat competiția mondială de curse în a doua jumătate a secolului XX, scrie Britanica.

După Primul Război Mondial, Enzo a lucrat ca test driver la o companie din Milano, după care, în 1920, s-a mutat la Alfa Romeo. În 1929, acesta s-a mutat înapoi în Mondena, unde a fondat echipa Scuderia Ferrari, care pregătea pentru curse mașinile Alfa Romeo.

Ferrari s-a bucurat de succes în anii 1930, echipa pregătită de acesta câștiga competiții, însă Alfa Romeo a cumpărat o mare parte din Scuderia, păstrându-l pe Enzo în funcția de consilier.

În 1939 însă, Alfa Romeo anunțase public că a ajuns la o înțelegere cu Enzo și au luat-o pe drumuri separate, deși Ferrari susținea mai târziu că a fost concediat.

În aceeași perioadă, acesta a fondat Auto Avio Costruzioni (AAC), deoarece Alfa Romeo nu-i permitea pentru câțiva ani să-și fondeze o companie cu numele său. Abia mai târziu, a reușit să schimbe numele firmei în Ferrari SpA.

AAC construia și repara mașini, dar oferea sprijin și armatei italiene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Prima mașină fabricată de AAC a fost Tipo 815, care urma să participe la competiția Mille Miglia. Cele două Tipo nu au reușit să termine cursa din cauza unor defecținui.

Deoarece anticipa că Modena urma să fie bombardată, Ferrari a mutat compania la  Maranello, acolo unde și astăzi se află sediul central. Tot aici, sunt fabricate mașinile Ferrari încă de la acea vreme.

După 1950, Ferrari a cunoscut perioade de glorie, dar și de criză, însă gigantul italian a trecut testul timpului și continuă să producă mult apreciatele automobile.

La 14 august 1988, Enzo Ferrari se stinge din viață, fiind înmormântat în orașul său natal, Modena.

1929: A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română

La 18 februarie, are loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română. Prima transmisie de teatru radiofonic a fost pentru copii, cu piesa „Pufuşor si Mustăcioară“ de V. I. Popa, potrivit Societății Române de Radiodifuziune.

1952: Grecia și Turcia au aderat la NATO

În 1949, în contextul Războiului Rece dintre SUA și URSS, Washington-ul, Canada și câteva state europene occidentale au pus bazele NATO, din nevoia de securitate, potrivit site-ului organizației.

Tot din nevoia de securitate, în contextul în care Războiul Rece a divizat întreaga Europa în două blocuri, Turcia a ales tabăra vesticilor. La fel a fost și cazul Greciei, care își simțea securitatea amenințată, întrucât era învecinată cu Bulgaria și Iugoslavia, două țări comuniste.

De aceea, cele două țări au început demersurile de aderare, ia la 18 februarie 1952, Grecia și Turcia au aderat oficial în NATO.

1965: Se naște celebrul producător muzical american și antreprenor, Dr. Dre

Dr. Dre, cu numele său real André Romelle Young, s-a născut la 18 februarie 1965, în celebrul oraș Compton, unde s-au născut și Snopp Dogg, Eazy-E, dar și Kendrick Lamar.

Andre a debutat în lumea hip-hopului cu numele Dr Dre în anii 1980, când performa ca DJ și ca parte a grupului World Class Wreckin’ Cru la cluburi și petreceri din districtul central-sud din Los Angeles.

În 1992, Dre a co-fondat alături de Marion Knight casa de discuri Death Row Records. Primul album produs de acesta, „The Chronic”, a primit un Grammy pentru piesa „Let Me Ride”. În 2000, Dre a primit un Grammy pentru producătorul anului, după ce contribuit la crearea albumului lui Eminem, „The Marshall Mathers LP”.

Ca antreprenor, în 2008, Dre împreună cu Jimmy Iovine au fondat Beats Electronics, companie care vindea căști, boxe și alte sisteme audio. În 2014, aceștia au lansat și aplicația de streaming Beats Music. Cele două companii au fost cumpărate de Apple cu 3 miliarde de dolari în același an.

În 2022, Dr. Dre, împreună cu Snoop Dogg, Eminem, Blige şi Lamar, dar și alți artiști celebri au cântat în timpul spectacolelor de pauză din Super Bowl.

2014: Se stinge din viață actrița română Ruxandra Sireteanu

Ruxandra Sireteanu s-a născut pe 20 decembrie 1943, la Craiova, și rămâne în istorie pentru activitatea sa ca actor de teatru și de film.  A fost fiica actorului Nicolae Sireteanu, artist emerit, de la care a moştenit talentul şi dragostea pentru această meserie.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesorilor Ion Finteşteanu şi Sanda Manu. A susţinut numeroase recitaluri de poezie atât în România, cât şi în Suedia (Malmö şi Göteborg) şi Grecia (Atena şi Salonic).

În anul 1968 a primit o bursă de două luni la Paris, la Maison des jeunes, condusă de Jean-Louis Barrault şi Tania Balachova.

De asemenea, Ruxandra a jucat în filme precum „Divorţ… din dragoste” (1992), „Capul de răţoi” (1992), „Crucea de piatră” (1994), „Această lehamite” (1994), „Aştept provincia” (1995), „Terente – Regele bălţilor” (1995), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003), „Dulcea saună a morţii” (2003), „Păcală se întoarce” (2006).

Începând cu 1972, Ruxandra Sireteanu a început să joace la Teatrul Nottara din Bucureşti. În perioada 1992 – 1995 a fost profesoară la Facultatea de Teatru a Universităţii Hyperion din Bucureşti.

La 18 februarie 2014, Ruxandra Sireteanu se stinge din viață, la București, ceea ce a reprezentat o „pierdere mare din multe puncte de vedere, nu doar profesional”, spunea actorul Mircea Diaconu la acea vreme. Actrița suferea de cancer.

Written by: Petrica