play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures

  • play_arrow

    Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Rodna

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Luna jud Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Orasul Viseu de Sus jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Targu Lapus judetul Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Suatu judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare

  • play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran

  • cover play_arrow

    Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele

General

„Jaf pe bani publici la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca!”, acuză consilierul județean Dorel Secară

today26/03/2025

Background
share close

Consilierul Județean Dorel Secară acuză conducerea Aeroportului Internațional Avram Iancu de folosirea abuzivă a banilor publici. El invocă proiectul privind cosirea ierbii din jurul aeroportului. Serviciul  fusese prestat de către fermieri până de curând. Acum, o sumă colosală de bani ar fi plătită unei firme din Cluj, care a reușit să câștige licitația organizată în acest scop. Firma urmează să primească 120.000 euro anual pentru această activitate. Contractul are durata  de 5 ani, cu un total de plată de 600.000 euro. Ședința privind aprobarea bugetului pentru Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca a fost amânată. Aceasta urmează să fie reluată mâine, 27 martie 2025.

„În ședința de săptămâna trecuta de la Consiliul Județean s-a discutat despre bugetul de venituri și cheltuieli a diferitelor companii din subordinea Consiliului Județean. Eu, în calitate de consilier județean am ridicat o problemă punctuală legată de folosirea abuzivă a banului public. Este singura problemă care pe mine mă interesează, să protejăm banul public. Restul sunt chestiuni colaterale. Legat de cosirea celor 113 hectare de teren din jurul aeroportului, am avut următoarele informații care s-au dovedit a fi reale: până în prezent, vreo 30 de ani, această suprafață a fost întreținută de căte diferiți fermieri, care făceau acest lucru gratuit. Ei utilizau în fermele lor iarba respectivă, pentru care mai plăteau și o redevență la aeroport.”, a precizat la Radio Someș consilierul județean Dorel Secară.

Conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a atribuit contractul unei firme din Cluj, la 120 000 de euro/an

Potrivit consilierului Dorel Secară, în cadrul licitației se impuneau lucruri pe care fermierii nu le puteau îndeplini, precum experiența în amenajare spații verzi, fermierii având un alt obiect de activitate, un alt cod CAEN.  În urma licitației, conducerea aeroportului s-a angajat să plătească firmei câștigătoare 120.000 euro anual pentru această activitate. Contractul are durata de 5 ani, cu un total de plată de 600.000 euro.

„Trei cosiri anuale a suprafeței de 100 hectare teren ar costa maxim 10.000 de euro. Să plătești 120.00 de euro mi se pare un abuz, un jaf pe bani publici. Nu am nicio rezervă să folosesc aceste cuvinte. Colegii, inclusiv Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, au decis să amâne aprobarea bugetului pentru aeroport pentru data de mâine, 27 martie 2025. Noi nu dorim ca aeroportul să rămână fără buget. Nici să piardă o finanțare pe fonduri europene. 

Avem obligația, atât eu cât și colegii mei, să protejăm banul public. Această cheltuială este total nejustificată. Explicațiile dânșilor (n.r. explicațiile conducerii aeroportului) sunt puerile. Ei dau exemple de la Cluj Arena, îngrijirea  gazonului. Spun că ar fi o cheltuială de 0,69 de lei/mp, asta ar însemna 7000 lei/ha. Eu vă spun care este prețul pieței: cositul unui hectar este 400 de lei. Dacă se urmează o lucrare de greblat, ar fi cam 200 de lei. Balotatul se face cam 25-30 lei/balot. Ar fi o cheltuială cam de 900 de lei. Să plătești 7000 de lei mi se pare cu totul exagerat.”, adaugă consilierul Dorel Secară.

Precizările conducerii Aeroportului Avram Iancu din Cluj cu privire la această situație

În prezent Aeroportul  Internațional Avram Iancu Aeroportul Internațional Cluj R.A. are în derulare un contract sectorial de servicii nr.271/15.07.2024, având ca obiect Servicii de amenajare și întreținere zonă verde în perimetrul aeroporuar pe o durată de patru ani, cu o valoare de 3.170.938,40 lei fără TVA, încheiat cu S.C.  BVA AS STILL CLEAN S.R.L, în baza procedurii sectoriale prin licitație deschisă, demarată la data de 16.04.2024 cu respectarea legii privind achizițiile sectoriale.

Avram Iancu a achiziționat servicii de cosire masă verde la prețul unitar de 0,25 lei/mp, iar pentru întregul pachet de servicii, la prețul unitar de 0,69 lei/mp, conform ofertei financiare. În urma consultării platformei SEAP am constatat următoarele: Județul Cluj (Consiliul Județean Cluj) a achiziționat la data de 14.03.2024 servicii de mentenanță și întreținere pentru gazonul și spațiile verzi ale Stadionului Cluj Arena, pe o durată de un an, pentru o suprafață de 7900 mp, la valoarea de 1.001.265,00 lei fără TVA, adică 126,74 lei/mp.

Suspiciuni cu privire la câștigarea firmei din Cluj și legăturile pe care le-ar putea avea cu aeroportul – La licitație ar fi participat două firme, cea câștigătoare și alta din Constanța. Între cele două firme ar mai fi existat relații contractuale.

„S-a încercat să se dea impresia de concurență dar dacă te uiți mai atent, firma câștigătoare este în portofoliul de clienți al celeilalte firme. Firma câștigătoare, în toată existența ei, are șase contracte încheiate de prestări servici, dintre care patru sunt cu aeroportul Cluj. Primul contract a fost în pandemie, celebrelele dezinfectări, și astăzi firma prin interpuși ca să spun așa, face lucrări de curățenie prin aeroport deși aeroportul are oameni angajați pentru curățenie.”, acuză consilierul județean Dorel Secară.

Mai mult, se pare că în cadrul acestei stări de fapt, există și suspiciuni legate de identitatea persoanelor și gradele de rudenie existente între angajați ai firmei câștigătoare a licitației și persoane din organigrama aeroportului.

„Ce să vă mai spun, coincidență de nume… Firma câștigătoare… soția altcuiva care prestează activități în aeroport, sunt suspiciuni rezonabile. Sunt un om care nu își schimbă părerile și opiniile, mai ales când ele sunt argumentate de acte. Mâine, înainte de ședința cu Consiliul Județean, va avea loc o ședință pe Comisia de buget finanțe. Nu sunt membru în comisia de urbanism, dar am fost invitat. Vom avea o discuție acolo. Va participa și directorul aeroportului.

Contractul acela este semnat de șapte directori, plus un director general. De ce să contractezi serviciul acesta? |Îl poți face cu o investiție de  50.000 de euro, un tractor, cu o freză și o persoană. Orice posesor de permis de conducere categoria B poate munci în incinta aeroportului, fără să iasă pe drum public… Eu îi voi recomanda  să recurgă la anularea acestui contract. Scopul e de a proteja banii publici.  Pentru un asemenea contract să pui în pericol bugetul de venituri și cheltuieli a aeroportului? Să pui în pericol un proiect european pe 3,5 milioane de euro? Ceva nu este în regulă!…, a arătat Dorel Secară.

 

Written by: Moldovan Raluca