Cea de a VII-a ediţie a Opera Aperta debutează, joi, la Cluj-Napoca cu o ediţie în care spectacolele clasice se împletesc cu tehnologia şi invită publicul să exploreze zone artistice noi.
Cele 4 zile de festival reunesc la Cluj artişti recunoscuţi pentru roluri memorabile. Baritonul italian Simone Piazzola va prelua rolul lui Rigoletto, în care timbrul său aparte şi prezenţa scenică vor străluci aşa cum au făcut-o, deja, pe scene importante, precum The Royal Opera House, Staatsoper Hamburg, Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala Milano sau Opéra National de Paris. Alături de Piazzolo, tenorul Ovidiu Purcel, solist al Oper am Rhein, va pune în scenă rolul Ducele din Rigoletto, iar soprana Mădălina Barbu preia rolul Gildei. Tor din Italia, vine şi bandoneonistul invitat Giancarlo Palena, care va asigura accentele italiene în concertul “Innamorato di te” din deschiderea festivalului, aflat sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu.
O premieră în Opera Aperta este în acest an expoziţia Interweave, care reuneşte artişti români ale căror lucrări vor fi expuse în perioada 22-25 iunie, în parcul Ştefan cel Mare (Parcul Operei).
The Earth Underneath the Grey Dust este o instalaţie creată de artistul Liviu Bulea, un dialog despre natură şi poluare în mediul urban, Aproape Adelocosa, instalaţia semnată de Ştefana Hătnean, combină ingineria cu tehnologia şi invită la explorarea propriei identităţi. Compusă din lumini, oglinzi şi jucării, instalaţia Facing the Human a lui Tudor Costin atrage atenţia asupra impactului pe care războiul şi conflictele de orice fel afectează prezentul şi viitorul copiilor. În colaborare cu Rebeca Breznilă şi Adina Oros, Tudor Costin semnează şi tehnologia-vedetă a acestei ediţii a festivalului, instalaţia Sculpting Soundscapes, special creată pentru opera ‘Rigoletto’, prin intermediul căreia publicul va decoda fiecare mişcare a mâinilor dirijorului David Crescenzi. Folosind senzori cu infraroşu, camere şi o tehnologie de mapare a 3D a poziţiei şi mişcării obiectelor, mişcările mâinilor dirijorului vor fi transformate, în timp real, în efecte vizuale, pe care publicul le va vedea pe ecranul mare din Piaţa Unirii, în timpul spectacolului.
Cea de a VII-a ediţie a Opera Aperta va avea loc în perioada 22-25 iunie, în Cluj-Napoca. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judeţean Cluj şi al Asociaţiei ‘Opera 2 You’.
Evenimentul Opera Aperta a debutat la Cluj în 2015, iar de atunci spectatorii au cunoscut opera şi artiştii într-un mod aparte, dincolo de graniţa imaginară a sălii de spectacol, pe scene ridicate în locaţii neconvenţionale din oraş. Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco şi La Traviata de G. Verdi, concertul La Negra Noche, dar şi spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul să (re)descopere opera într-un format inedit.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, face mâine, 22 iunie, o vizită la Oradea (jud. Bihor). Înaltul oficial va vizita, în cursul dimineții, Centrul de Excelență NATO HUMINT (Human Intelligence), din str. Armatei Române, nr. 24. Începând cu ora 17.00, Secretarul General Adjunct al NATO va susține conferința „Viziune, inovare, transformare”, la sediul Muzeului Țării Crișurilor, din str. Armatei Române, nr. 1/A. Evenimentul este organizat de instituția muzeală în […]
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.