play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

General

LA CLUJ ÎNCEPE OPERA APERTA – Artiștii își așteaptă publicul la spectacole și eenimente în aer liber cu noutăți și surprize

today06/21/2023

Background
share close

Cea de a VII-a ediţie a Opera Aperta debutează, joi, la Cluj-Napoca cu o ediţie în care spectacolele clasice se împletesc cu tehnologia şi invită publicul să exploreze zone artistice noi.

Cele 4 zile de festival reunesc la Cluj artişti recunoscuţi pentru roluri memorabile. Baritonul italian Simone Piazzola va prelua rolul lui Rigoletto, în care timbrul său aparte şi prezenţa scenică vor străluci aşa cum au făcut-o, deja, pe scene importante, precum The Royal Opera House, Staatsoper Hamburg, Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala Milano sau Opéra National de Paris. Alături de Piazzolo, tenorul Ovidiu Purcel, solist al Oper am Rhein, va pune în scenă rolul Ducele din Rigoletto, iar soprana Mădălina Barbu preia rolul Gildei. Tor din Italia, vine şi bandoneonistul invitat Giancarlo Palena, care va asigura accentele italiene în concertul “Innamorato di te” din deschiderea festivalului, aflat sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu.

O premieră în Opera Aperta este în acest an expoziţia Interweave, care reuneşte artişti români ale căror lucrări vor fi expuse în perioada 22-25 iunie, în parcul Ştefan cel Mare (Parcul Operei).

The Earth Underneath the Grey Dust este o instalaţie creată de artistul Liviu Bulea, un dialog despre natură şi poluare în mediul urban, Aproape Adelocosa, instalaţia semnată de Ştefana Hătnean, combină ingineria cu tehnologia şi invită la explorarea propriei identităţi. Compusă din lumini, oglinzi şi jucării, instalaţia Facing the Human a lui Tudor Costin atrage atenţia asupra impactului pe care războiul şi conflictele de orice fel afectează prezentul şi viitorul copiilor. În colaborare cu Rebeca Breznilă şi Adina Oros, Tudor Costin semnează şi tehnologia-vedetă a acestei ediţii a festivalului, instalaţia Sculpting Soundscapes, special creată pentru opera ‘Rigoletto’, prin intermediul căreia publicul va decoda fiecare mişcare a mâinilor dirijorului David Crescenzi. Folosind senzori cu infraroşu, camere şi o tehnologie de mapare a 3D a poziţiei şi mişcării obiectelor, mişcările mâinilor dirijorului vor fi transformate, în timp real, în efecte vizuale, pe care publicul le va vedea pe ecranul mare din Piaţa Unirii, în timpul spectacolului. 

Cea de a VII-a ediţie a Opera Aperta va avea loc în perioada 22-25 iunie, în Cluj-Napoca. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judeţean Cluj şi al Asociaţiei ‘Opera 2 You’.

Evenimentul Opera Aperta a debutat la Cluj în 2015, iar de atunci spectatorii au cunoscut opera şi artiştii într-un mod aparte, dincolo de graniţa imaginară a sălii de spectacol, pe scene ridicate în locaţii neconvenţionale din oraş. Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco şi La Traviata de G. Verdi, concertul La Negra Noche, dar şi spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul să (re)descopere opera într-un format inedit.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%