play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

La Cluj-Napoca a fost fondat un Centru Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

today02/01/2024

Background
share close

Noua structură este rezultatul colaborării între Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca , prin UBBMed – School of Health. 

Centrul are ca principal obiectiv abordarea cancerului din perspectivă complexă și integrativă bio-psiho-socială. Acesta va deveni și un nucleu pentru desfășurarea de activități academice comune, întâlniri academice, cercetări științifice, conferințe și simpozioane, cu un accent particular pe aspectele multi/inter/transdisciplinare în domeniul oncologic.

Obiectivele Centrului Multidisciplinar

Printre obiectivele care și le propune noul Centru se numără: diagnostic și tratament personalizat, programe educaționale interdisciplinare și furnizarea de suport psihologic pentru pacienți și familiile acestora. Se vor implementa programe de educație psihologică pentru gestionarea impactului emoțional al cancerului (inclusiv pentru personal medical). De asemenea, se vor desfășura studii specializate în domeniul impactului psihologic al cancerului și al tratamentelor, împreună cu programe de formare profesională pentru psihologi și alți specialiști din sănătatea mintală.rnizare servicii coordonate și integrate, etc).

Centrul are doi coordonatori, unul din partea IOCN, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș și unul din partea UBB, prof. univ. dr. Daniel David. Infrastructura clinică este distribuită între cei doi parteneri și în spații comune. 

“Atunci când cunoștințele de medicină sunt puse și într-un context psihosocial adecvat și sunt dublate de dezvoltări tehnologice, efectele pozitive și/sau inovative pentru oameni sunt mult sporite și asta este ceea ce facem prin acest demers”., a declarat Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș, reprezentantul IOCN. 

 „Mă bucur să văd această dezvoltare în cadrul UBBMed. Este un exemplu de cum trebuie abordată astăzi sănătatea în demersuri multi/inter/transdisciplinare, care, reunind abordări biomedicale, psihosociale și de inginerie & tehnologice, pot duce la servicii de sănătate eficiente pentru oamenii în nevoie și la noi inovații în sănătate, atât etice (prin implicarea științelor umaniste), cât și mai ușor acceptate de oameni (prin implicarea științelor sociale). Un astfel de demers inovativ nu poate fi generat eficient decât printr-un astfel de parteneriat între o instituție medicală și una academică comprehensivă”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.

Elena Vesa

 

Written by: Somes Radio


0%