play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Apahida Radio Someș

Play Now
 • home Home
 • keyboard_arrow_right Evenimente
 • keyboard_arrow_right News
 • keyboard_arrow_right Articole
 • keyboard_arrow_rightLA MULȚI ANI, ARHIVE BISTRIȚEANE ȘI NĂSĂUDENE

Evenimente

LA MULȚI ANI, ARHIVE BISTRIȚEANE ȘI NĂSĂUDENE

todaynoiembrie 10, 2022

Background
share close

85 de ani de ARHIVE ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD

 

LA MULȚI ANI, ARHIVE BISTRIȚEANE ȘI NĂSĂUDENE

 

Fondate pentru a contribui la susținerea societății, Arhivele au îndeplinit la nivelul României, și mai ales al Transilvaniei, o funcție cu valențe culturale, științifice, naționale și deopotrivă istorice, definind seria de mari instituții reprezentative pentru orice stat modern.

Arhivele în județul Bistrița-Năsaud împlinesc 85 de ani de la înființare.Reușita o datorăm și entuziasmului unor cărturari năsăudeni, ei însuși colecționari de documente privind istoria arealului geografic al județului, și nu numai, ale căror eforturi au fost încununate prin înființarea Subdirecției Arhivelor Statului Năsăud, la 10 noiembrie 1937.

De altfel, în ținutul Bistriței și Năsăudului, grija pentru documente a fost întotdeauna primordială, să nu uităm ca Arhiva Primăriei Bistrița, constituie unul dintre cele mai importante fonduri documentare orășenești ale României, iar Christian Pomarius și Albert Berger, cei doi Arhivari ai Bistriței, au fost cei care s-au aplecat asupra documentului, au stabilit primele criterii de prelucrare arhivistică și au inventariat numeroase arhive ale Transilvaniei. Tot spre document și-au îndreptat atenția și românii din acest colț de țară atunci când și-au revendicat proprietățiile sau au luptat pentru cultivarea identității naționale. De altfel, știința de carte disipită categoriilor largi de foști grăniceri a făcut ca interesul pentru păstrarea mărturiilor despre trecut să fie pregnant. De aceea nu surprind colecțiile importante de documente constituite de personalități sau oameni simpli ai locului.

Eforturile principale ale instituției în cei peste 80 de ani au fost acelea de a aduna, conserva și valorifica bogatul patrimoniu documentar, care la nivelul județului nostru este constituit din peste 7000 ml de documente, cel mai vechi document original datând din anul 1350.

 

Așadar „La mulți ani, nouă și la mai mare”!

 

SEF SERVICIU,

Dr. Cornelia VLAȘIN

Foto – Acad. Iuliu Moisil, primul director al instituției.

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

General

Un fost jucător de la Dinamo va merge la Cupa Mondială din Qatar

Liga 1 nu oferă niciun jucător la Cupa Mondială din Qatar, care va începe la jumătatea acestei luni, însă se poate mândri cu un fotbalist trecut prin primul eșalon al României. Este vorba de fostul fundaș dreapta al celor de la Dinamo, Collins Fai (29 de ani), cel care a fost convocat în naționala statului Camerun. n momentul actual, Collins Fai evoluează în Arabia Saudită, la Al-Tai, unde s-a transferat în iarna trecută, după șase ani petrecuți […]

todaynoiembrie 10, 2022


0%